Sürat yollarındaki geçki elemanlarının taşıt hareketlerine ve dever uygulamalarına bağlı olarak analitik incelenmesi
Analytical investigation of roadway components based on vehicle motion and superelevation on highways
- Tez No: 183266
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENOL KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Application, Centrifugal force, curvature, Superelevation, Transition components
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yüksek hızların söz konusu olmadığı yolların tasarım ve uygulamalarında, kesişenalinyimanların birleştirilmesinde, dairesel yatay kurplar ve basit dever uygulamaları,emniyet ve konfor açısından yeterli olurken, sürat yollarında bu durum sağlanamamaktadır.Yüksek proje hızlarının bulunduğu yolların bu bölümlerinde, dairesel kurpların yanında,eğriliği değişken kurplar ve farklı dever uygulamaları, taşıt dinamiği ile yol geçki veplatform uyumu gibi hususların gözönünde bulundurulması zorunlu olmaktadır.Bu çerçevede, özellikle, alinyiman geçiş eğrisi ve dairesel kurb birleşme noktalarındaortaya çıkan, ani merkez kaç kuvvet etkilerinin karşılanması ve yumuşatılması önem arzetmektedir.iÖZET (Devam ediyor)Yukarıda belirtilen geometri ve dinamik içerikli bu konu üzerinde bir inceleme olan bu tezçalışması 5 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerin içerikleri aşağıdaki şekildeözetlenebilir.Tezin birinci bölümünde kurplarla ilgili yol geçki elemanları ve bunların merkezkaçkuvveti ile ilgili bağlantıları anlatılmış, tez kapsamında yapılan uygulamalara altlıkoluşturabilecek bazı genel hususlara yer verilmiştir.İkinci bölümde yolların projelendirilmesinde kullanılan geçki elemanları ve bu elemanlarınaplikasyonu hakkında açıklayıcı bilgiler üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde dever ve deverin uygulanışı hakkında bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde, daha önceki bölümlerde anlatılan bilgiler ışığında, deveruygulamasının yüzeysel olarak analitik incelenmesini konu alan uygulama hakkındabilgiler verilmiş, her bölüm kendi içinde ayrıntılı olarak açıklanmış ve bu anlatım, şekillerve grafiklerle desteklenmiştir.Beşinci ve son bölümde ise tez kapsamında yapılan çalışmalarla ulaşılan,bazı sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Aplikasyon, Dever, Eğrilik, Merkezkaç kuvveti,Yol geçki elemanlarıBilim kodu : 616.03.02ii
Özet (Çeviri)
Circular horizontal curves and simple superelevation application are used adequately forsafety and comfort in design and application of roads without the need of high speed whencombining alignments. Nevertheless they are just not appropriate for speed roads.In these sections of high speed roads projects as well as circular curves there are someother aspects which have to be taken into consideration such as application of curves withvarying curvatures and different superelevations, vehicle dynamics, conformity betweenroadway and platformIn view of all these, it is crucial that instantaneous centrifugal force effects are met andsoftened in the spots where alignment transition curve and circular curve are coincidedThis study investigates aforementioned geometry and dynamics and includes five chapterswhose contents are summarized below.iABSTRACT (continued)The first chapter explains roadway curve components and their relations with centrifugalforce, and also background review is also included in this chapter so the reader can relateto the case study given here.In the second chapter some explanatory background is given about roadway componentsused in road projects and their application.Superelevations and their applications are detailed in the third chapter,The case study is presented, in the fourth chapter, detailing analytical examination of thesurface on which superelevation is applied and also every section in this chapter isexplained in detail and supported by figures and graphicsThe fifth and last chapter summarizes the conclusions which are drown from the resultsobtained from the analysis conducted in this thesis.