Fenantrolin ve bipiridin türevlerinin sentezi ve metal kompleksleri
Synthesis of phenanthroline and bipyridine derivatives and their corresponding metal complexes
- Tez No: 183267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bipiridin, Fenantrolin, Benzimidazol, Metal Kompleksleri, Platin, Bakır, Bipyridine, Phenanthroline, Benzimidazole, Metal Complexes, Platinum, Copper
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, N donör heterohalkalı ligandlar ve bunların geçiş metal komplekslerininsentezi üzerine çalışılmıştır. N donör heterohalkalı ligandların temel yapı taşı olanpiridinin, fenantrolin ve bipiridin türevlerinin platin(II), gümüş(I) ve bakır(I) komplekslerisentezlenmiştir.1,10-Fenantrolin' den (Phen) çıkılarak `corey' metodu ile 1,10-fenantrolin-N-oksit(PhenO) ligandı sentezlenmiştir. Bu üründen 2-Siyano-1,10-fenantrolin (PhenCN) ligandıve bunun Pt(II) kompleksi elde edilmiştir. (PhenCN) elemental analiz ve NMR ilekarakterize edilmiştir. Dikloro-(2-siyano-1,10-fenantrolin)platin(II) (PhenCN-Pt)elemental analiz, ESI-MS ve NMR ile karakterize edilmiştir.1,10-Fenantrolin' den başlanarak N-metil-1,10-fenantrolin (PhenMe) ligandı elde edilmişve devamında 1,10-fenantrolin-2-on (Phen-on) ligandına geçilmiştir. Yapınınaydınlatılmasında elemental analiz, NMR ve FT-IR metotları kullanılmıştır.ÖZET (devam ediyor)Çok dişli liganda bir örnek olarak pirimidin türevinden başlanarak 2,2'-Diamin-5,5'-bipirimidin (DaBm) ligandı sentezlenmiş ve ESI-MS, H-NMR, FT-IR ile karakterizeedilmiştir.Elde edilen ve başlangıçta kullanılan ligandlardan Pt(II) kompleksleri dikloro-(1,10-fenantrolin)platin(II) (Phen-Pt) ile dikloro-(2-siyano-1,10-fenantrolin)platin(II) (PhenCN-Pt) sentezlenmiştir ve ESI-MS, NMR, FT-IR yöntemleri ile karakterize edilmiştir.Diğer bir bipiridin türevi olan 3,3'-bis-benzimidazol-2,2'-bipiridin (BIMB) ligandınınPt(II) ve Ag(I) kompleksleri sentezlenmiştir ve elemental analiz, FT-IR ve NMRyöntemleri ile karakterize edilmiştir. Benzer bir ligand olan 3,3'-bis-(1-metilbenzimidazol)-2,2'-bipiridin ile Cu(I) kompleksi elde edilmiş X-ışınları ve FT-IR yöntemleri ilekarakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the synthesis of N donor heterocylic ligands and their correspondingtransition metal complexes were studied. Primary building blocks of N donor heterocylicligands namely, pyridine, phenanthroline and bipyridine derivatives of platinum(II),silver(I), copper(I) complexes were synthesized.1,10-Phenanthroline-N-oxide (PhenO) was sythesized starting from 1,10-phenanthroline(Phen) via `corey? method. 2-Cyano-1,10-phenanthroline (PhenCN) ligand and its Pt(II)complex was also obtained by using 1,10-phenanthroline-N-oxide. (PhenCN) wascharacterized by elemental analysis and NMR. Dichloro-(2-cyano-1,10-phenanthroline)platinum(II) (PhenCN-Pt) was characterized by elemental analysis, ESI-MS and NMR.N-Methyl-1,10-phenanthroline (PhenMe) ligand was obtained starting from 1,10-phenanthroline then 1,10- phenanthroline-2-on (Phen-on) ligand was synthesized.Structures of the complexes were identified by using elemental analysis, NMR and FT-IRmethods.(DaBm)As an example for a polydante ligand, 2,2'-diamine-5,5'-bipyrimidine wassynthesized starting from bipyrimidine derivative and chracterized by using ESI-MS, H-NMR and FT-IR.(Phen-Pt)Dichloro-(1,10-phenanthroline)platinum(II) and dichloro-(2-cyano-1,10-phenanthroline)platinum(II) (PhenCN-Pt) Pt(II) complexes were synthesized andidentified by ESI-MS, NMR and FT-IR methods.Pt(II) and Ag(I) complexes of an another bipyridine derivative 3,3'-bis-benzimidazole-2,2'-bipyridine (BIMB) ligand were synthesized and chracterized by using elemental analysis,FT-IR and NMR methods. Cu(I) complex of 3,3'-bis-(1-methylbenzimidazole)-2,2'-bipyridine was obtained and identified by using X-Ray analysis and FT-IR techniques.