Organik tarım ve danışmanlık hizmetlerinin incelenmesi
Examination of organic farming and consulting services
  1. Tez No: 183280
  2. Yazar: FATMA HÜLYA YURDAKUL BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Ekolojik Tarım, Danışmanlık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada günümüzde tarım sektöründe hızla yaygınlaşan organik tarım üretimialandaki danışmanlık hizmetleri ve Türkiye'deki mevcut durum derlenerek incelenmiştir..Bu bağlamda, çalışmada AB'ye uyum sürecinde ağırlıklı olarak AB ülkeleri veorganik tarıma ve organik tarım danışmanlığına ağırlık veren diğer ülkeler yanısıraTürkiye'de organik tarımın geçmişten günümüze gelişimi, uyulması gereken yasal kıstaslar,organik tarım danışmanlığı esasları, Türkiye'de organik tarım danışmanlık hizmetleri sunankuruluşlar ve bazı organik ürünlerde danışmanlık kriterleri incelenmiştir.Organik tarımla toprağın canlılığının korunduğu, biyolojik çeşitliliğin devamınınsağlandığı, çevre, insan ve toplum sağlığının korunduğu, sağlıklı beslenmenin temelinigüvenilir ve hijyenik gıdalar oluşturduğu ve bu bağlamda; her aşaması kayıt altında olan,çalışma sisteminin oturmuş olması, çevre ve insan sağlığının koruma altına alınması, ülkeeko-turizminin canlandırılması gibi etmenler organik tarımın günümüzde öneminin ne ölçüdebüyük olduğunu göstermektedir. AB ve diğer birçok ülkede organik üretiminde vedanışmanlık hizmetlerinde önemli bir gelişme görülürken, ülkemizde bu alandaki çalışmalarhenüz başlangıç aşamasındadır, diyebiliriz. Türkiye'nin organik tarımda iyi bir yeredinmesinin ilgili kuruluşların, üreticilerin ve danışmanlık sisteminin etkin ve koordineliçalışması yönünde uygulanan tarım politikalarının yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Supervision of organic agricultural services expanding with high speed in presentagricultural sector has been studied in Turkey.EU countries working on organic farming supervision and countries outside the EUhave been studied together with organic framing progression in Turkey itself from past topresent and legal criteria to be complied with the essentials of organic farming supervisionservices, the foundations working organic farming issue.As a result of organic farming, life in the soil is preserved, biological varietiesmaintained, environment -and human health protected, healthy and hygienic foods are thebasics of healthy nutrition. The organic farming is holding a very important place today,because every step in organic farming is recorded and supports eco-tourism in a country. InEU countries and also other countries organic farming developed highly. The efforts on thissubject in Turkey are just initiated. For developing the organic farming in Turkey, farmersand related institutions must work coordinated and effectively.