Atık sularda bazı kirlilik parametrelerinin incelenmesi
Examining some polluting parameters in wastewater
  1. Tez No: 183315
  2. Yazar: AYLİN TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİLHAN FEYİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atık su, Çorlu Deresi, kirlilik parametreleri, fenol, amonyum azotu, sülfür, Wastewater, Çorlu Stream, polluting parameters, COD, Phenol, Sulfur, Amonnium nitratei
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, atık sularda bazı kirlilik parametrelerinin incelenmesiamaçlanmaktadır. ncelenecek atık suların, son zamanlarda çevre halkının da oldukçarahatsız ve şikayetçi olduğu Trakya'nın önemli akarsularından olan Çorlu Deresindenalınmasının uygun olduğu düşünülmüştür.26/04/2005 tarihinden itibaren ayda bir olmak üzere dört ay süre ile Çorluderesinin altı farklı yerinden su örnekleri alınarak kimyasal analizleri yapılmıştır.Kimyasal kirliliği belirleyen Kimyasal Oksijen htiyacı (KOI), Fenol, AmonyumAzotu, Sülfür, Toplam Fosfat, pH, Yağ ve Gres gibi önemli parametreler uygunmetotlarla ölçülmüştür.Yapılan ölçümlerde Çorlu Deresinin kimyasal kirliliğinin limit değerlerinüstünde olduğu anlaşılmaktadır. Çerkezköy çevresinde sanayileşmenin gün geçtikçeartması kimyasal kirliliğin üst düzeylerde çıkmasına sebep olmakta ve çevresindekiyaşamı tehdit etmektedir.Çorlu Deresinin renginin koyulaşması ve çevreye verdiği kötü koku oldukçarahatsız edici durumdadır. Trakya'da tarım önemlidir ve sulama için Çorlu Deresi suyukullanılmaktadır.Bu çalışmadaki sonuçlara göre Çorlu Deresinin oldukça kirli olduğu ve tarımsalfaaliyetlerde -sulamada- kullanılmasının sakıncalı olduğu görülmüştür.ED RNE -2006
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine some polluting parameters in wastewater. Ithas been thought that it will be appropriate for the wastewater which will be examinedto be taken from Çorlu Stream that is one of the most important streams in Thrace andthat people have complained about, recently.The samples from Çorlu Stream have been taken periodically once in a monthfor four times, starting from 24/06/2005 and the chemical analysis have been made.The parameters for chemical pollution such as chemical oxygen demand (COD),phenol, amonnium nitrate (NH4 + -N) sulfur (S-2 ), total phosphate, oil and grease, pHhave been measured by appropriate methods.According to these analysis, chemical pollution in Çorlu stream due to industrialand domestic wastes have been increasing gradually.It?s rather disturbing that the odor and the colour of Çorlu Stream becomingdark. For the Thracian agriculture is important and they use the streams for irrigation.As a result, it has been seen that, the chemical pollution in Çorlu Stream hasover the limit values and also drambacks for irrigation.ED RNE-2006