Karabük ili Beşbinevler toplu konut alanında konut-açık ve yeşilalan ilişkisinin irdelenmesi
Analysis relations among residence, open area and public garden at Beşbinevler public housing site in Karabük province
  1. Tez No: 183342
  2. Yazar: LÜTFİYE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞERİFE SERTKAYA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beşbinevler Toplu Konut Alanı, konut, açık-yeşilalanlar, Besbinler Public Housing Site, residence, public garden, open space
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma kapsamında, Karabük kentine bağlı Beşbinevler Mahallesi sınırlarıiçerisindeki Beşbinevler Toplu Konut Alanında bulunan konut ve açık- yeşilalanlarındurumu irdelenerek, bu alanların içinde bulunduğu sorunların saptanmasına çalışılmıştır.Beşbinevler Toplu Konut Alanının doğal (coğrafi konum, topografya ve morfoloji, jeoloji,hidroloji ve iklim) ve kültürel yapısı, literatür tarama ve yerinde yapılan incelemelerlebelirlenmiştir. Daha sonra elde edilen bulgular sonucunda, Beşbinevler Toplu KonutAlanında bulunan açık ve yeşilalanların içinde bulunduğu sorunların çözümüne ve yeterliaçık ve yeşilalan sistemi oluşturulmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir.Toplu Konut yapımındaki amaç, konut gereksinimini karşılamak değil, insanları kentinyoğun ve stresli ortamından uzaklaştırarak, doğayla buluşturan, çevresel kalitesi yüksekiiiÖZET (devam ediyor)mekânlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, tez çalışmasına ait sonuçların belediye veBeşbinevler Konut Yapı Kooperatifi tarafından yürütülen yeşilalan çalışmalarına yardımcıolması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, residences, open areas and public gardens in the Besbinevler district inKarabük Province are studied in order to find out possible problems.Beşbinevler Public Housing Site?s natural (geographic location, topography, geologic,hydrologic and climate) and cultural status are determined by screening existing literatureand in-situ observations. According to the results from those observations, a number ofrecommendations have been proposed to solve problems between open areas and publicgardens at the Beşbinevler Public Housing Site and to establish new open space and publicgarden system.The aim of establishing a public dwelling site is not only to meet puplic housing, but alsoto create new places which may have high living quality, unstressful and naturalenvironment.vABSTRACT (continued)For this reason, it is expected that this study would help municpal authority to carry outpublic garden establishment projects.