Entegre demir-çelik tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinin belirlenmesi
Assessment of air pollution arised from iron-steel industry
  1. Tez No: 183354
  2. Yazar: AYGÜL ÖZSU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Demir Çelik Prosesi, Partikül Madde, ISCST Modeli, ICP, Ağır Metal Konsantrasyonları, Air Pollution, Iron and Steel Industry, Particulate Matter, ISCST Model, ICP, Heavy Metal Concentrations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Türkiye'de hava kirlenmesi, AB adaylık sürecinde Çevre Mevzuatının uyumlaştırılmasıçalışmaları kapsamında yoğun çalışmaların yürütüldüğü bir konudur. Bu tez çalışmasında,demir-çelik prosesinden kaynaklanan toz emisyonlarının hava kalitesinde etkisiincelenmiştir.Toz emisyonlarının ortam kalitesine olan etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla, Gaussdağılımına dayalı ISCST3 ( Industrial Source Complex Dispersion Modeli ) kullanılmışolup, ana kaynak olarak demir-çelik fabrikalarının en yoğun toz kaynağı olan SinterFabrikası seçilmiştir. Hava Kalitesinin Kontrolü Yönetmeliği ve Amerika EPA Standartlarıhava kalitesi modelleme çalışmalarında Gauss dağılımının uygulanmasını yeterlibulmaktadır. Model sonuçlarına göre kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde ölçümler yapılmışve toplanan numunelerde ağır metal analizleri yapılmıştır. Ağır metal analiz sonuçlarındaniiiÖZET (devam ediyor)kirlenmeye sebep olan kaynakların toprak, trafik ve demir-çelik olduğu görülmüştür.Çalışma sonucunda görülmüştür ki, demir-çelik prosesinden yayılan toz emisyonlarınınyoğun olarak etkilediği alan tesis sınırları içerisindeki 1 km2'lik alandır.
Özet (Çeviri)
In the scope of compliance Turkish Environmental Regulation into the EU Regulationstudies, air pollution is an important subject in Turkey as a member country to enter theEU. In this thesis, effects of dust emissions generated from iron and steel industries in airquality was evaluated .To assess the effects, Gauss Dispersion based ISCST3 (Industrial Source ComplexDispersion Model) Model was used and Sinter Plant was selected as the most pollutantsource. According to the Turkish Regulation and American EPA Standards, the GaussDispersion Model in air quality studies can be applied on a regulatory basis .Taking consideration into model results, the measurements were realised in the mostpollutant areas and heavy metal analysis was carried out. The heavy metal analysis resultsshowed that the soil, traffic and iron-steel industry are the main source for the generatedvABSTRACT (continue)air pollution. This study results showed that the heavier impact of the steel industry on airquality is 1 km2 of area inside the plant fences.