Bazı çekirdekli üzüm çeşitlerinde gibberellik asit (GA3) uygulamasının ovaryum gelişimi üzerine etkileri
Effects of gibberellic acid (GA3) application on ovary growth in some seeded table grape varieties
  1. Tez No: 183409
  2. Yazar: ÖZNUR GÖKHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKNUR KORKUTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İtalya, Razakı, GA3, çekirdeksizlik, stimülatif partenokarpi, Italy, Razaki, GA3, seedlessness, stimulative parthenocarphy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmada 2005 yılı vegetasyon periyodunda, standart sofralık çekirdekli üzümçeşitlerinden İtalya ve Razakı kullanılmıştır. Tam çiçeklenmeden 15, 10, 8, 6, 4, 2 gün önce,tam çiçeklenme döneminde, tam çiçeklenmeden 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20 ve 25 gün sonra örnekleralınmıştır. Tam çiçeklenmeden 10 gün önce ve tam çiçeklenmeden 4 gün sonra olmak üzereiki kez 75ppm dozunda GA3 uygulaması yapılmış ve tohum taslağı gelişimleri incelenerek,uygulamasız örnekler ile karşılaştırılmıştır.İncelenen tohum taslaklarında dış ve iç integümentlerinin yapıları uygulamadan 2 günsonra bozulmaya başlamıştır. Genellikle dış ve iç integümentler arasında boşluklaroluşmuştur. Uygulamadan 4 gün sonra dış integümentin iç tabakası İtalya çeşidindekaybolmuş, Razakı çeşidinde ise uzayıp mikropil açıklığına doğru yönelmiş ve tohumtaslakları, embriyo kesesini oluşturamamışlardır. Tam çiçeklenme aşamasında embriyo kesesive organelleri görülmemektedir, ayrıca büyüme durmuş, büzülme başlamıştır.GA3' ün hücre bölünmesini artırma etkisinden dolayı gelişmede kontrole nazaran 3-4günlük bir erkencilik olduğu görülmüştür. Ayrıca Razakı çeşidinde oluşan taneler normaldendaha uzun olmuşlardır.Sonuç olarak standart sofralık çekirdekli çeşitler arasında yer alan İtalya ve Razakıüzüm çeşitlerinde birinci GA3 uygulaması ile çekirdeksizlik (tam çiçeklenmeden 10 günönce), ikinci GA3 uygulaması ile (tam çiçeklenmeden 4 gün sonra) irilik artışı sağlanmıştır.Oluşan çekirdeksizlik tipi stimülatif partenokarpidir.
Özet (Çeviri)
Italy and Razaki which are standart table grape varieties were used in vegetationperiod of 2005 in this research. Samples were collected 15, 10, 8, 6, 4, 2 day before fullblooming, in full blooming and 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25 days after full blooming. 75ppm GA3was applied 10 days before full blooming and 4 days after full blooming as 2 times and byobserving ovul developments; they were compare with untreated samples.Structures of outer and inner integuments in examined ovules started to showdeformity 2 days after application. Generally, gaps occured between outer and innerinteguments. While inner layer of outer integuments was disappearing 4 days after applicationin Italy variety; it elongated and went towards micropil aperture in Razaki variety and ovulesdidn't create embryo sac. Embryo sac and it's organs were not observed in full bloomingstage; besides, development stopped and shrinking started.Because GA3 stimulated cell division, 3-4 days after earliness in growth was observedthan control. Besides, berries of Razaki variety were longer than control.As a result, in Italy and Razaki which were standart seeded varieties; first of GA3application (10 days before full bloom) promoted seedlessness; second application of GA3 (4days after full bloom) promoted largeness. Type of occured seedlessness was stimulativeparthenocarphy.