Geleneksel Kütahya evlerinin korunması ve yeniden kullanımı bağlamında değerlendirilmesi: Ahierbasan sokağı ve evleri
Evaluation of traditional Kütahya houses in the context of conservation and revitalization: Ahierbasan street and houses
- Tez No: 183445
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SENNUR AKANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Kütahya Evleri, Koruma, Tarihi Kentsel Doku, Yeniden İşlevlendirme
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Geleneksel konutların sağlıklı ve yaşanabilir alanlara dönüşümü; sağlıklı birenvanter ve planlama çalışmasıyla, bugünün kullanıcı ihtiyaçlarının bu mekânlarakazandırılmasıyla mümkündür. Tez kapsamında; ?Geleneksel Kütahya Evleri? ve?Ahierbasan Sokağı? örnekleme alanı tespitleri ilişkilendirilerek, Kütahya Evi'nin gerektekil ölçekte, gerekse doku ölçeğinde mimari özelliklerinin geri kazanımıamaçlanmıştır.Tez altı bölümden oluşmaktadır ve her bölüm kendi içinde bölümlereayrılmaktadır;Bölüm 1'de; ?Geleneksel Kütahya Evlerinin Korunması ve Yeniden Kullanımıbağlamında Değerlendirilmesi: ?Ahierbasan Sokağı ve Evleri? olarak belirlenen tezkonusunun yöntemi, kapsamı ve amacı açıklanmıştır.Bölüm 2'de; ?Tarihi Kentsel Doku?, ?Koruma?, ?Sıhhileştirme?, ?Yenidenİşlevlendirme? ve ?Yenileme? kavramları incelenmiştir.Bölüm 3'te; Kütahya kenti'nin tarihsel ve fiziksel verileri değerlendirilmiştir.Kentin tarihi, coğrafyası, kentsel gelişimi ve imar planı gelişim süreci incelenmiştir.Bölüm 4'te; Geleneksel Kütahya Evleri'nin tasarımını etkileyen faktörler vemimari özellikleri incelenmiştir.Bölüm 5'te; Ahierbasan Sokağı analizi ve sokakta yer alan geleneksel konutlarınyeniden kullanımına yönelik öneriler geliştirilmiştir.Bölüm 6'da; tezin genel olarak sonuçları, çözüm ve öneriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Conservation of traditional houses into healthy and liveable areas is availablethrough the study of inventory and planning and with gaining of contemporary needsinto these spaces. It is aimed to regain the architectural features of Kütahya House bothin mono and fabric scale through associating detections of examples area which consistof Traditional Kütahya Houses and Ahierbasan Street in this thesis.This thesis consists of six parts and every part separates different sections inthemselves.In the first part, the thesis entitled ?Evaluation of Traditional Kütahya Houses inthe context of Conservation and Revitalization: ?Ahierbasan Street and Houses? themethod concept and aim are explained.In the second part, the thesis concepts of ?Historical Urban Areas?,?Conservation?, ?Rehabilitation?, ?Revitalization? and ?Renovation are analyzed.In the third part, the historical and physical data?s of Kütahya city areconsidered. The history and geography of the city, urban development and the period ofdevelopment plan are examined.In the fourth part, the factors and architectural features that effect the design oftraditional Kütahya houses are analyzed.In the fifth part, Ahierbasan Street is analyzed and suggestions regard torevitalization of traditional houses in Ahierbasan Street are developed.In the sixth part, the general result of the thesis, solutions and suggestion areconsidered.Key Words : ?Traditional Kütahya Houses?, ?Conservation?, ?Historical Urban Areas?,?Revitalizatio