Uşak ili damızlık sığır yetiştiriciler birliğine kayıtlı işletmerin genel yapısı
General structure of the dairy farms that members of breeding cattle associations in Uşak
  1. Tez No: 183512
  2. Yazar: KEMAL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damızlık Birliği, Süt Sığırcılığı, Uşak3
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
1ÖZETUŞAK İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİNE KAYITLIİŞLETMELERİN GENEL YAPISIBu araştırma Uşak ili ve ilçelerindeki (Ulubey, Eşme, Banaz, Karahallı veSivaslı) damızlık sığır yetiştiriciler birliğine kayıtlı işletmelerden şansa bağlı olarakseçilen 50 işletme sahibiyle bire bir görüşülerek yapılmıştır. Seçilen işletmeler Uşak ilimerkez ve ilçelerinden seçilmiştir, böylece ilin gerçek durumuna yakın sonuçlarhedeflenmiştir.Anket soruları işletme sahiplerinin genel yapısı, eğitim seviyeleri, mevcuthayvancılık durumları, uygulamış oldukları yetiştiricilik pratikleri, hedef ve beklentileri,mevcut barınak ve ekipmanların durumu, üretmiş oldukları ürünlerin pazarlaması vesevki konularını içermektedir.Uşak ili damızlık sığır yetiştiriciler birliğine üye işletmelerin % 100 okuryazar,işletmelerin % 92'si geçim sağlamak amacı ile süt sığırcılığı yapmakta geri kalanişletme sahipleri ek gelir sağlamak için süt sığırcılığı yapmaktadır.İşletmelerin % 84'ünde işletme sahiplerinin kendisi ve aile fertleri çalışmaktadır.İşletmelerin % 62'sinde 10-40 baş hayvan mevcuttur. İşletme başına ortalamaolarak 10 sağmal inek düşmektedir.İşletmelerin % 78'i yerleşim yerinin içinde, % 6'sı yerleşim yerine 1kmmesafede, % 4'ü 2km mesafede, % 12'si ise 5 km mesafededir.İşletmelerin % 76'sı bağlı duraklı, % 16'sı kapalı serbest, % 8'i serbest tipişletmelerden meydana gelmektedir.İşletmelerin % 100 makinalı sağım yapmaktadırlar.2İşletmelerdeki hayvan başına düşen ortalama günlük süt verimi 20 litre ve satılansütün ortalama vadesi 45 gündür.
Özet (Çeviri)
1SUMMARYGENERAL STRUCTURE OF THE DAIRY FARMS THAT MEMBERS OFBREEDING CATTLE ASSOCIATIONS IN UŞAKThis research was made by consulting with 50 managers who were selected bychance from the analyzed farms registered in the Cattle Breeding Associations in Uşakand its counties (Ulubey, Eşme, Banaz, Karahallı, and Sivaslı). The selected farms werechosen through Uşak and its counties, thus it was aimed to find accurate results.The survey questions are about the general characteristic features of the farmowners, their educational degrees, their existing breeding status, their practicalexperiences in breeding cattle, their aims and expectations, the condition of the animalsheds and equipments,distribution and marketing of their products.The rate of literacy in the farms that are members of the Cattle BreedingAssociation is 100% . The dairy cattle breeding is made for providing subsistenceincome by 92% of the farms and it is made for gaining supplementary budget by therest of the farms.The rate of working in the farms as owners of the farms and members of theirfamily is % 84 per cent.There are 10-40 head cattle in 62% of the farms. The average value of breedingper farm quota is 10 milch cows.78 per cent of the farm areas is in the residential areas. The distance to theresidential areas is 1 km in 16% of the farm areas, 4% of the farms is in 2 km distanceand 12% of those is in 5 km distance to the residential areas.76 per cent of the farms consists of bound-standstill type farms, % 16 per centof those consists of closed-free type farms, and 8% of those consists of free type farms.2The rate of the milking with the milking machine is 100 % in the farms.The average production of milk per cattle is 20 liters/day and the paymenttermis about 45 days.Key Words; The Cattle Breeding Association, Dairy Cattle Breeding, Uşak