Türkiye'de uygulanan para ve maliye politikalarının tarımsal üretime olan etkilerinin ekonomik analizi
Economic analysis' effects of applied monetary and fiscal policies on agricultural production in Turkey
- Tez No: 183516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Maliye Politikası, Tarımsal Üretim, VARModeli
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Tarım sektörü sahip olduğu önem ve yapısal özellikleri gereği desteklenmelidir.Kaynakların kıt olması, destekleme maliyetlerinin bütçe açığı ve enflasyon gibiekonomik problemlere yol açtığı varsayımları ise desteklemelerle ilgili tartışmalarıntemelini oluşturmaktadır. Bu çalışma ile uygulanacak ekonomi politikası araçlarınınetkinlikleri incelenerek tartışmalara yanıt aranmıştır.Bu tezde, Türkiye Ekonomisi'nde uygulanan para ve maliye politikalarının,tarımsal üretime etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ekonometrik model kullanılarakyapılan incelemede hem para politikalarının, hem de maliye politikalarının tarımsalüretimde etkili olduğu görülmüştür. Ancak, maliye politikası araçları kısa dönemdeetkilerini gösterirken, para politikası araçları etkisinin ise daha uzun süre devam ettiğiortaya çıkmıştır. Bu çalışma, tarımsal yapı ile ilgili sorunların çözümünde ekonomipolitikası uygulamalarının tarımsal üretime etki dereceleri de dikkate alınarak yolgöstermeyi amaçlamaktadır.Yapılan bu çalışmada, politika uygulamalarının tarımsal Gayri safi Milli Hasılaüzerindeki etkileri Vektör Otoregresyon (VAR) analizi yardımı ile araştırılmıştır.Analizin para politikası değişkenleri olarak Çiftçinin Eline Geçen Fiyatlar Endeksi,Tarımsal Krediler, Faiz Oranı ve Döviz Kuru ($), maliye politikası araçları olarak da;Tarım Sektörünün Sabit Sermaye Yatırımlarından Aldığı Pay ve Üreticilere DoğrudanYapılan Ödemeler, kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural sector has been supported in context of its importance and structuralcharacteristics. The argument is that scarce of financial sources, supporting costs havebeen caused several problems such as inflation problem and budget deficits have beenconstituted the base of the discussions. By the thesis, the answer has been researched byanalyzing efficiency of applied economics policy.In this study, applied monetary and fiscal policies effects on agriculturalproduction in Turkish economy have been particularly examined. In the analysis byusing econometric model, it is exposed that monetary and fiscal policies are effective onthe agricultural production. However, the results have shown that fiscal policy tools areuseful in short run, on the other hand monetary policy tools are more effective in longrun. The study has purposed to indicate a way which includes the effect degrees onagricultural production in context of economic policy applications to solvingagricultural structure problemsIn the thesis, applied policies? effects on agricultural gross national product havebeen analyzing by VAR Modeling. Monetary policy variables of the analysis are Indexof Prices Received by Farmers, Agricultural Credits, Interest Rate and ForeignExchange Rate (US Dollar), the obtained share of agricultural sector from direct capitalinvestments and direct payment to farmers have used as fiscal policy instruments.Key Terms; Monetary Policy, Fiscal Policy, Agricultural Production, VARModeling.