Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütünün (OECD) dünya ve Türkiye ekonomisine katkıları
Contributions of Organisation for Economic Co-operation and Development to the world and Turkey
  1. Tez No: 183519
  2. Yazar: FAHRİ KARBUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. OKAN GAYTANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), TarımPolitikası, Economy, Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD), Agricultural Policy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 14 Aralık 1960 tarihindeimzalanan Paris Sözleşmesi'ne dayanılarak kurulmuştur. 1961 yılında Avrupa Ekonomikİşbirliği Örgütü (OEEC)'nin yerine geçmiş ve batı ülkeleri arasındaki iş birliğinin temelorganlarından biri haline gelmiştir. OECD'nin kurucu üyeleri, OEEC'nin 18 Avrupalı(Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya,Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve İngiltere)üyesi ile Kanada ve ABD'dir. Paris Anlaşması'nın 1. maddesinde OECD'nin üç temelamacı; üye ülkelerde kendi kendine yeterli en yüksek ekonomik gelişme ve istihdamısağlamak, bu esnada malı istikrarı korumak, üye olan ve olmayan ülkelerde ekonomikkalkınmaya katkıda bulunmak, dünya ticaretinin uluslararası taahhütler çerçevesinde veayrımcı olmayan bazda gelişmesine yardımcı olmaktır. Genel olarak OECD için 1990'lıyılların sonlarından bu yana üreticiye verilen destek seviyesinde pek az değişiklikolmuştur. 2004 yılında genel olarak OECD içerisinde üreticilere verilen desteğin 279milyar USD ya da 226 milyar EUR değerinde olduğu tahmin edilmektedir. Ekonomikbüyüme ve sosyal güvenlik sistemleri OECD ülkelerindeki sosyal koşullarda büyükiyileşmeler sağlamıştır. Yüz milyonlarca OECD vatandaşının yaşamı son birkaç on yıliçinde köklü bir şekilde iyileşmiştir. Bilgi tabanlı bir ekonomiye doğru uzun vadeli eğilimdevam etmektedir. Bilim, teknoloji ve yaratıcı buluşlar gerek gelişmiş gerekse gelişmekteolan ekonomilerde ekonomik büyümeye katkıda bulunan başlıca etkenler haline gelmiştir.OECD ülkelerindeki ekonomik büyüme, iyi belirlenmiş bir eğilimi sürdürerek 1990'lardagenel olarak yavaşlamıştır. Ancak münferit ülkeler arasındaki büyüme performanslarıgeniş ölçüde değişime uğramış, ABD ve daha küçük ekonomiler (Avustralya, İrlanda, veHollanda da dahil olmak üzere) daha güçlü büyüme oranları sergilerken, çoğunluklabüyük ve kıta Avrupa ülkeleri ve Japonya gibi diğerlerininki yavaşlamaya devametmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOrganisation for Economic Co-operation and Development (OECD), has beenestablished based on the Paris Agreement signed on December 14th 1960. In 1961, OECDhas taken the place of The Organisation for European Economic Co-operation (OEEC)and has become one of the main organizations of the partnership between the westerncountries. The founding members of OECD are the 18 European founding members ofOEEC (Austria, Belgium, Denmark, France, Germany, Greece, Iceland, Ireland, Italy,Luxemburg, Holland, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Switzerland, Türkiye andEngland) along with Canada and USA. In the first article of the Paris Agreement, threemain goals of the OECD; achieve the highest economical development and employment inthe member nations, also maintaining the financial stability, supporting the economicaldevelopment in both the member and the non-member nations, and also aiding thedevelopment of the World commerce within the international commitments and in a non-segregated manner. In general, for OECD, there has been very little change in the level ofsupport given to the producers since the late 1990?s. It has been calculated that the aidgiven to the producers in OECD in year 2004 is approximately 279 billion USD (226billion EUR). Economical development and social security systems have createdsignificant improvements in the social living standards in the OECD nations. Life?s ofhundreds of millions of citizens of the OECD nations have improved in the past severaldecades. There is a continuing, long lasting drift towards an information based economy.Science, technology, and creative discoveries have been the main factors affecting theeconomical development in both the developed and the developing nations. Economicalgrowth in the OECD nations has slowed down in general in the 1990?s by continuing awell-determined inclination. However, growth performances between the individualnations have changed, while the USA and smaller economies (including Australia, Ireland,and Holland) were presenting stronger growth rates, mainly large and continentalEuropean nations and Japan have showed slowing down performances.