Artan dozlarda tuz ve fosfor ile mikoriza uygulamasının nohut (Cicer arietinum L.) bitkisinde verim ve azot, fosfor, potasyum içeriğine etkisi
Effects of increasing doses of salt and phosphorus beside mycorrhiza application on the yield and nitrogen, phosphorus, potassium contents in chickpea (Cicer arientinum L.)
- Tez No: 183531
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK TÜFENKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikoriza, Gübreleme, Verim, Nohut, Tuz, Fosfori, Mycorrhiza, Fertilizer, Yield, Chickpea, Salt, Phosphorusiii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırmada yetiştirme ortamına artan dozlarda tuz ve fosfor uygulamasıile nohut bitkisinin gelişimi ve besin elementi alımı üzerine mikorizalı vemikorizasız koşulların etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Bitki yetiştirme ortamı olarak toprak+kum+pomza karışımı kullanılmıştır.Hazırlanan yetiştirme ortamına 0, 1000, ve 2000 mg NaCI/kg olacak şekildeNaCl'ün ve 0, 100 ve 200 mg/kgP2O5 olacak şekilde TSP'nin üçer dozuuygulanmıştırDeneme sonunda nohut bitkisinin bitki boyu, yaş ağırlık, yan dal sayısı ileazot, fosfor ve potasyum içerikleri belirlenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre bitki boyu, yaş ağırlık ve yan dal sayısı fosfordozunun artması ile artmıştır. Benzer şekilde aşılı saksılardaki bitkilerin bitki boyu,yaş ağırlık ve yan dal sayısı aşısız saksılardan elde edilen bitkilere göre daha iyisonuçlar vermişlerdir.Artan fosfor dozları ve aşılama ile bitkinin azot ve fosfor içeriği, artmıştır.En yüksek azot içeriği %0.962 ve en yüksek fosfor içeriği 1673 ppm olarak fosforun200 mg/kg P2O5 dozunda elde edilmiştir.Artan tuz uygulamaları ile bitki yan dal sayısı, bitki boyu ve yaş ağırlıkazalırken; azot, fosfor ve potasyum içeriği kontrole göre artmıştır.Aşılama sonucunda bitkinin azot ve fosfor içeriği kontrole göre artışgöstermiştir. Potasyum içeriğinde ise azalma belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of increasing doses of salt andphosphorus (P) on the yield and nutrient contents of chickpea grown on eithermycorrhiza applied conditions or non-conditions.Plant growth medium of the study consisted of the mixture of soil, sand,and pumice. Salt as NaCl was applied at three doses as 0, 1000, and 2000 mg NaClkg-1, whereas phosphorus as triple super phosphate was also applied at three doses as0, 100, and 200 mg P2O5 kg-1At the end of the study, the plant height; fresh weight, the number of lateralbranches, and the contents of N, P, and K were investigated. The plant height, freshweight, and the number of lateral branches increased as the dose of P increased.Similary, these three traits were better results in mycorrhiza applied pots than thenon-applied pots. The N and P contents of plants increased as the dose of Pincreased. The highest N content (0,962%) and the highest P content (1673 ppm)were obtained from the 200 P2O5 kg-1 dose.While the number of lateral branches and plant height, and fresh weightdecreased with the increasing dose of salt, but the N, P, and K contents of plantsinreased compared to control. Mycorrhiza application increased the N and Pcontents of plants, but decreased the K content compared to control.