Oluşturmacı yaklaşımın matematik başarısına etkileri
Effects of constructivist approach on success in mathematics
- Tez No: 183530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAY BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik öğretimi, Oluşturmacılık, Öğretimmetotları, Mathematics, Teaching of mathematics, Constructivism, Teachingmethods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETOLUŞTURMACI YAKLAŞIMIN MATEMATİK BAŞARISINA ETKİLERİAKYOL, MustafaYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Tunay BİLGİNEylül 2006, 60 sayfaBu çalışmada oluşturmacı yaklaşımın matematik başarısına etkisi üzerinde durulmuşve oluşturmacı yaklaşım etkinlikleri kullanılarak verilebilecek örnek bir konu (ölçüler)seçilmiştir. Bu konu oluşturmacı yaklaşım ve geleneksel yöntemlerle 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Van Merkez Eminpaşa İlköğretim Okulu 6A ve 6Bsınıflarında toplam 71 öğrenciye uygulanarak karşılaştırma yapılmıştır. Sonuçta seçilenkonunun oluşturmacı yaklaşım yöntemiyle verilmesinin başarıyı arttıracağı kanısınavarılmıştır. Ayrıca oluşturmacı yaklaşımın matematiğe karşı olumlu tutum geliştirebileceği degörülmüştür.Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde konu ile ilgili genel bilgiler verildi. İkinci bölümde kaynak bildirişleriverildi. Üçüncü bölümde materyal ve metot verildi. Dördüncü bölümde bulgularda elde edilenveriler SPSS (Demo sürümü) 10.0 Paket programıyla karşılaştırıldı. Beşinci bölümde isesonuç ve önerilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF CONSTRUCTIVIST APPROACH ON SUCCESS INMATHEMATICSAKYOL, MustafaMsc. Department of Primary Education,Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tunay BİLGİNSeptember 2006, 60 pagesThis study deals with the effects of the methods of constructivist approach onremoving the bad fame of Mathematics and the failure in the lesson and makes a comparisonby using a chosen sample topic (measurements) that can be taught by using constructivistapproach activities. This topic was applied using constructivist approach and traditionalmethods to a total of 71 students in the 6A and 6B classes of Van Eminpaşa Primary Schoolin the second semester of 2005-2006 academic year. In the end of the study it is understoodthat teaching the chosen topic by using constructivist approach methods increases the success.Besides this, was seen that the contructivist approach could be developed pozitive attitude infavour of mathematics.This study consists of five chapters.The first chapter gives general information on the subject. The second chapter givesthe announcements about the relevant literature / studies. The materials and the method aregiven in the third chapter. The data obtained from the findings is compared with theprogramme SPSS 10.0 (trial version) in the fourth chapter. The fifth chapter deals with theresults and suggestions.