İnci kefalinde (chalcalburnus tarichi pallas, 1811) nörosekresyon hücrelerinin dağılımı ve gonado-releasing hormon (gnRH) salgılayan hücrelerin immunohistokimyasal olarak işaretlenmesi
The distribution of neurosecretory cells and immunohistochemical labelling of gonado-releasing hormone secreting cells in chalcalburnus tarichi pallas, 1811
- Tez No: 183541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Chalcalburnus tarichi, İnci kefali, Hipotalamus, Gonado-Releasing Hormon (GnRH), Nörosekresyon Hücreleri, Chalcalburnus tarichi, Hypothalamus, Neurosecretory cells, Gonado-releasing hormone
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZETİNCİ KEFALİNDE (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811) NÖROSEKRESYONHÜCRELERİNİN DAĞILIMI VE GONADO-RELEASİNG HORMON(GnRH) SALGILAYAN HÜCRELERİN İMMUNOHİSTOKİMYASALOLARAK İŞARETLENMESİAKÇOCUK, AyşeYüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Güler ÜNALAğustos 2006, 28 sayfaBu çalışmada, inci kefali beynindeki, nörosekresyon hücreleri (NSH)'nindağılımı ve gonado-releasing hormon (GnRH) salgılayan hücrelerinimmunohistokimyasal lokalizasyonu belirlendi.Beyinden alınan kesitler hematoksilen-eosin ve aldehit-fuksin ile boyandı.Beyindeki NSH' nin anatomik lokalizasyonu gösterildi. Bu hücreler beynin bütünbölgelerinde gözlendi. Ancak, sayı, dağılım ve büyüklük bakımından farklı olduğutespit edildi. Olfaktoriyal loplardaki NSH'nin homojen bir dağılım gösterdiği,telensefalon ile mezensefalon arasında ise grup halinde olduğu belirlendi.Diyensefalondaki NSH'nin hipotalamusta, nukleuslarda lokalize oldukları gözlendi.Optik tektumdaki NSH'nin az sayıda ve bazılarının bipolar yapıda olduğu, valvulaserebelli'de ise çok sayıda ve homojen dağılım gösterdikleri tespit edildi.Metensefalondaki NSH'nin özellikle korpus serebellum'un çevresinde lokalizeolduğu belirlendi. NSH'nin miyelensefalonda omuriliğin çevresinde iki grupşeklinde bulundukları gözlendi.Frozen kesitlerde, memeli GnRH (mGnRH) sentezleyen hücrelerin dağılımıimmunohistokimyasal olarak belirlendi. mGnRH salgılayan hücreler olfaktoriyalçıkıntılarda homojen dağılım gösterirken telensefalonda ise area ventralistelencephalis pars dorsalis (Vd)'de yoğun olarak bulundukları gözlendi.Diyensefalonda mGnRH salgılayan hücrelerin ventrikül uzantılarının çevresinde çoksayıda oldukları görüldü. Bu hücrelerin telensefalondaki gibi küçük boyutlu olupkuvvetli immunreaksiyon gösterdikleri tespit edildi. Mezensefalonda, optiktektumda birkaç tane, mGnRH antikoru ile koyu boyanan hücre belirlendi. mGnRHsalgılayan hücrelerin metensefalonda, korpus serebellum etrafını çevreledikleritespit edildi. Miyelensefalonda gri maddenin ventral köklerinde iki grup şeklindemGnRH salgılayan hücreler belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE DISTRIBUTION OF NEUROSECRETORY CELLS ANDIMMUNOHISTOCHEMICAL LABELLING OF GONADO-RELEASINGHORMONE SECRETING CELLS in Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811AKÇOCUK, AyşeMsc Thesis, Biology ScienceSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Güler ÜnalAugust 2006, 28 pagesIn this present study, the distribution of neurosecretory cells and theimmunolocalization of gonadotropin-releasing hormones (GnRH) producing cellswere investigated in the brain of the Chalcalburnus tarichi.The sections which taken from brain, were stained with aldehyde-fucsineand hematoxilen-eosin. The anatomical localization of neurosecretory cells in thebrain was indicated. These cells were present at all of regions of brain but it wasdifferent the number, distribution and large while the neurosecretory cells inolfactorial bulb were observed a homojen distribution, between telencephalon andmesencephalon in a nucleus. While the neurosecretory cells in optic tectum were afew number and some of them bipolar, in valvula cerebelli were abound and ahomojen distribution. In metencephalon specially around of the korpus cerebellumwere detected. In myelencephalon, the neurosecretory cells were indicated to belocalized within two nuclei.In the frozen sections, the immunolocalization of the mamalian gonado-releasing hormone (mGnRH) cells were detected. The mGnRH cells localized inboth olfactrial bulb and telencephalone but more abundant in area ventralistelensefali pars dorsalis. mGnRH cells were numerous in the ventricle surrondingdiencephalone. A few mGnRH cells were detected in the optic tectum. In themetencephalone, mGnRH cells localized around the corpus cerebelli. Two mGnRHcell groups localized in the ventral roots of gray matter were observed in themyelencephalone.