Türkiye deki ilk 1.000 büyük işletme için işletmeler arası elektronik ticaretin (B2B) durum değerlendirmesi ve öneriler
An evaluation of b2b electronic commerce applications for the top 1.000 firms in turkey and recommendations
  1. Tez No: 183547
  2. Yazar: FATİH SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YÜREĞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: B2B, B2C, Elektronik Ticaret, Tedarik Zincir Yönetimi, nternet, B2B, B2C, Electronic Commerce, Supply Chain Management, Internet
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTÜRK YE'DEK LK 1.000 BÜYÜK ŞLETME Ç N ŞLETMELER ARASIELEKTRON K T CARET N (B2B) DURUM DEĞERLEND RMES VEÖNER LERFatih SÖYLEMEZÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜENDÜSTR MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Oya H. YÜREĞ RYıl 2006, Sayfa :112Jüri: Doç. Dr. Rızvan EROLYrd. Doç Dr. Oya H. YÜREĞ RYrd. Doç Dr. Murat AKSOYGloballeşen dünya ile birlikte büyük sanayi firmaları ve kuruluşlar sadecebulundukları ülkede değil, dünya çapındaki birçok ülke ile de rekabet etmekzorundadırlar. Artan rekabet ile birlikte büyük işletmeler için maliyetlerindüşürülmesi çok önem kazanmıştır.Firmalar artık maliyetlerini düşürmek amacıyla çağın getirdiği teknolojikgelişmeleri yakından takip etmekte ve teknolojik gelişmelerin sağladığı avantajlarırekabet etmede kullanmaktadırlar.Günümüzde birçok firmanın maliyet unsurlarını oluşturan kalemlerinbaşında hammadde, sarf malzemeleri ve işçilik yer almaktadır. Firmaların rekabetedebilme şanslarını arttırmaları için bu kalemlerde maliyet düşürücü yollara gitmelerigerekmektedir. Bugün nternet üzerinden yapılan B2B işletmeler arası ElektronikTicaret ile maliyetleri düşürmek mümkündür.Yapılan bu çalışmanın amacı Türkiye'nin ilk 1.000 büyük işletmesi içinB2B e-ticaret durum değerlendirmesi ve öneriler yapmaktır. Anket çalışmasıTürkiye'de ciroya göre 1.000 büyük işletmeye gönderilmiş, sonuçları ve hazırlananhipotezler SPSS istatistiksel programı kullanılarak test ve analiz edilmiştir. 111firmadan anketlere cevap gelmiş ve değerlendirilmiştir. Hipotezlerin test sonuçlarıdaha sonra analiz edilip, sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISAN EVALUATION OF B2B ELECTRONIC COMMERCEAPPLICATIONS FOR THE TOP 1.000 FIRMS IN TURKEY ANDRECOMMENDATIONSFatih SÖYLEMEZDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist. Prof. Dr. Oya H. YÜREĞ RYear 2006, Page:112Jury: Assoc. Prof. Dr Rızvan EROLAssist. Prof. Dr. Oya H. YÜREĞ RAssist. Prof. Dr. Murat AKSOYBecause of the globalization, all the companies and enterprises shouldcompete with each other not only in their countries but also with the worldwidecompanies. With the increasing competition, reducing of the costs for these bigcompanies becomes one of the most important issues .In order to reduce their costs companies started to follow technologicimprovements and use the advanced technology to compete with each other.Nowadays, raw material, office materials and labor cost are the major itemsthat make the companies main costs. To increase the power of the competitiveness,companies should reduce these main costs. Today, with the help of B2B ElectronicCommerce it is possible to decrease those costs.The purpose of this study is to evaluate the usage of B2B ElectronicCommerce for the top 1.000 big firms in Turkey. The results of the questionnairesanalyzed and the hypotheses were tested by SPSS statistical software. 111questionnaires were replied and those replies were examined. After that the testresults of the hypothesis were examined and there are recommendations according tothe test results.