Tavuk sindirim sisteminde sindirime yardımcı olabilecek aerob ve anaerob bakteri enzimlerinin izolasyonu, üretimi ve kullanım olanaklarının araştırılması
The isolation, production and investigate usage possibilities of aerob and anaerob bacteria enzymes that can help to hen digestive system
- Tez No: 183548
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Amilaz, Selülaz, Lipaz, SDS-PAGEI, Amilase, Selülase, Lipase, SDS-PAGEII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZTAVUK S ND R M S STEM NDE S ND R ME YARDIMCIOLAB LECEK AEROB VE ANAEROB BAKTER ENZ MLER N NZOLASYONU, ÜRET M VE KULLANIM OLANAKLARININARAŞTIRILMASIBESTAM TAMBAĞÇUKUROVA ÜN VERS TES FEN B L MLERENST TÜSÜ B YOLOJ ANAB L M DALIDanışman : Prof, Dr. Ömer ÇOLAKYıl :2006, Sayfa: 56Jüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAKProf. Dr. Burhan ARIKANDoç. Dr. Gökhan CORALDoç. Dr. Hatice GÜVENMEZDoç.Dr. Nisa ÜNALDI CORALBu çalışmada yemlerin florasında doğal olarak bulunan ve yemde bulunan bileşenlereadapte olduğu kabul edilen Bacillus ve Clostridium bakterilerin, yemlerden izole edildiktensonra yine yem esaslı kültür ortamlarında yoğun olarak üretilip enzim sentezlerininsağlanması hedeflenmiştir.Bu amaçla tavuk yemlerinden izole edilmiş Bacillus ve Clostridium suşlarının amilaz,selülaz ve lipaz aktiviteleri araştırılmış, en yüksek aktivite gösteren suşlardan kısmisaflaştırmayla enzim üretilmiştir ve amilaz enzimi SDS-PAGE ile analiz edilmiştir. Bunagöre B22, B23, B27, B28, B31, B41 amilazlarının 62000-54000Da ve 54000-47000Daarasında değişen ikişer banttan oluştuğu tespit edilmiştir. Bu enzimlerin enzim aktiviteleribulunmuş ve bunlardan yüksek miktarda enzim üretilerek hayvan deneylerigerçekleştirilmiştir.Deneyler sonunda ilk deneyde, ikinci haftadan itibaren Deney grubu'nun ağırlığıKontrol grubunu yakalamış ve geçmiştir. kinci deneyde ise Deney 1 grubu ilk haftadanitibaren Kontrol grubundan haftada 20-50gr, Deney 2grubu ise 30-40gr daha fazla ağırlıkartışı göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE ISOLATION, PRODUCTION AND INVESTIGATE USAGEPOSSIBILITIES OF AEROB AND ANAEROB BACTERIA ENZYMESTHAT CAN HELP TO HEN DIGESTIVE SYSTEMÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF BIOLOGYSupervisor : Prof. Dr. Ömer ÇOLAKYear: 2006, Page:56Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAKProf. Dr. BurhanARIKANAssoc. Prof.Dr. Gökhan CORALAssoc.Prof.Dr. Hatice GÜVENMEZAssoc.Prof.Dr. Nisa ÜNALDI CORALIn this study we aimed that, after isolation of Bacillus and Clostridium bacterias thatfounds naturally at seeds flora and received that being adapted the compounds of seeds,providing enzyme synthesis again intensive producting at seed based cultures.For this aim amylase, sellulase and lipase aktivities of Bacillus and Clostridiumwere detected which isolated from hen seeds. Enzymes wre producted with partialpurification from the strains that showed hihest enzyme activity analysed by theSDS-PAGE. According to this profile of each amylases B22, B23, B27, B28, B31, B41strains exist of two bands that molecular weights are chances in range of 62000-54000Daand 54000-47000Da. These enzymes activities were detected and animal experimentsperformed by productind great deal of enzyme.Consequently at first experiment as from second week the weight of experimentgroup chatched and pass the controls. However at second experiment from the first week thegroup of experiment 1 showed 20-50 grams weght increase also the experiment 2 groupshowed 30-40 grams for each week more than control group.