Amik ovası tell atçana höyüğü sur dibi seramiklerinin termolüminesans yöntemiyle tarihlendirilmesi
Thermoluminescence dating of tell atchana Sur Dibi ceramics from amuq valley
- Tez No: 183549
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Termolüminesans tarihlendirme yöntemi, seramik, Tell Atçana, Amik OvasıI, Thermoluminescence dating method, ceramics, Tell Atchana, theAmuq ValleyII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAMİK OVASI TELL ATÇANA HÖYÜĞÜ SUR DİBİ SERAMİKLERİNİNTERMOLÜMİNESANS YÖNTEMİYLE TARİHLENDİRİLMESİManolya GÜLDÜREKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜARKEOMETRİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİLYıl: 2005 , Sayfa: 34Jüri :Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİLProf. Dr. Selim KAPURYrd. Doç Dr. Erhan AKÇAYapılan bu çalışmada Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, Amik Ovası'nda birhöyük olan Tell Atçana kazı alanından çıkarılmış iki seramik örneğitermolüminesans yöntemi kullanılarak tarihlendirilmiştir. Çalısılan seramik parçalarıiçin rejenerasyon doz yöntemi ile TL ışıma eğrileri elde edilmiştir. Örnekler icinkarakteristik olan bu eğriler kullanılarak örneklerin arkeolojik dozları hesaplanmıstır.Daha sonra seramik örneklerinin ait olduğu höyük için çevre dozu hesaplanarak TLyaşı bulunmuştur. Elde edilen TL yaşları 1B örneği için 3457±553 ve 3C örneği için3486 ± 801 olarak bulunmuştur, bu yaşlar M.Ö. 1453 ve M. Ö. 1482 yıllarına tekabületmektedir. Bu yaşlar kazı alanı için arkeologların beklediği yaşlar ile uyumlu olupGeç Bronz Çağı'na karşılık gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSRACTTHERMOLUMINESCENCE DATING OF TELL ATCHANA SUR DİBİCERAMICS FROM AMUQ VALLEYManolya GÜLDÜREKDEPARTMENT OF ARCHAEOMETRYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr Zehra YEĞİNGİLYear 2005, Pages:34Jury : Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİLProf. Dr. Selim KAPURAssist.. Prof. Dr Erhan AKÇAIn this study, two ceramic samples excavated out from Tell Atchana moundin the Amuq Valley-Hatay, Reyhanlı, have been dated by thermoluminescence datingtechnique. The TL peaks have been obtained with the regeneration procedure.These caharacteristic curves of the ceramic samples were used to determine theirarchaeological doses. Then the environmental dose-rate was calculated for theexcavation site and used to deduce the TL ages. The TL results (Sample no 1B, 1453BC and Sample no 3C, 1482 BC) are in general agreement with the timeframe thatarchaeologists have been expecting: Late Bronze Age.