Yeni kiraz çeşitlerinde sık dikim ve İspanyol budama sisteminin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri
The effect of high density plantation and Spanish bush pruning systems on yield and fruit quality characteristics of some new sweet cherry cultivars
- Tez No: 183594
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, İspanyol Budama, Sık Dikim, Verim, Kalite.I, Sweet Cherry, Spanish Bush System, High Density, Yield, QualityII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİYENİ BAZI KİRAZ ÇEŞİTLERİNDE SIK DİKİM VEİSPANYOL BUDAMA SİSTEMİNİN MEYVE VERİM VE KALİTESİÜZERİNE ETKİLERİAylin ÖZBİÇERLERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Ali KÜDENYıl : 2006, Sayfa 72sJüri : Prof. Dr. Ali KÜDENProf. Dr. Ayzin KÜDENProf. Dr. Faruk EMEKSİZBu çalışma, 2004-2005 yılları arasında Çukurova Üniversitesi PozantıTarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, İdrisanacı üzerine aşılanan Sunburst, Hedelfingen, Meckenheimer, Early Rivers, Venüs,Nadino, Summit, Na-1, Lapins, Na-474 çeşitlerinde, İspanyol budama sistemiuygulanmıştır. Bu budama sisteminde ve doruk dallı budama siteminde fenolojikgözlem ve pomolojik analizler yapılmıştır. İspanyol budama sisteminde çiçeklenmeperiyodu 19-25 Nisan arasında, Doruk dallı budama sisteminde ise 30 Nisandabitmiştir. Her iki budama sisteminde Sunburst çeşidinin derim tarihi aynı zamandagerçekleşirken, diğer çeşitlerin derim tarihleri İspanyol Budama Sisteminde 5-11gün daha erken olmuştur. İspanyol budama sisteminde Lapins ve Summit çeşitlerininkalite özellikleri en iyi, Doruk Dallı budama sisteminde ise Sunburst çeşidinin kaliteözellikleri en iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc. THESISTHE EFFECT OF HIGH DENSITY PLANTATION AND SPANISH BUSHPRUNING SYSTEMS ON YIELD AND FRUIT QUALITYCHARACTERISTICS OF SOME NEW SWEET CHERRY CULTIVARSAylin ÖZBİÇERLERDEPARTMENT OF HORTİCULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Ali KÜDENYear : 2006, Pages 72pJury : Prof. Dr. Ali KÜDENProf. Dr. Ayzin KÜDENProf. Dr. Faruk EMEKSİZThis research was carried out at Cukurova University, Pozantı AgriculturalResearch and Application Center during 2004-2005 years. In the study, sweet cherrycultivars Sunburst, Hedelfingen, Meckenheimer, Early Rivers, Venüs, Nadino,Summit, Na-1, Lapins, Na-474 grafted on Idris rootstock were pruned as SpanishBush System. As well as this pruning tecnique, phenologycal and phomologycalinvestigations were performed in Central Leader System pruned trees. In SpanishBush System, blossom period was complated between 19-25 th April, while that datewas 30th April for Central Leader Pruned trees. The harvest date of Sunburst cultivarwas simultaneus for both of two pruning types although the harvest dates for othercultivars were earlier in an alteration of 5-11 days among Spanish Bush System.Lapins and Summit cultivars were pionering as in quality facts in Spanish BushSystem. On the other hand, Sunburst was leading for quality parameters in CentralLeader System