GF-677, AK-1 ve AK-2 badem x şeftali melez anaçlarının sürgün ucu yöntemiyle in vitro klonal mikroçoğaltımı
In vitro clonal micropropagation of GF-677, AK-1 and AK-2 almond x peach hybrid rootstocks by shoot-tip culture
  1. Tez No: 183595
  2. Yazar: ŞEBNEM GÖZDE DEMİRKÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYZİN KÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: GF-677, AK-1, AK-2 badem x şeftali melez anaçları, sürgün ucu kültürü, mikroçoğaltmaI, GF-677, AK-1, AK-2 almond x peach hybrid rootstocks, shoot tip culture, micropropagationII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİGF-677, AK-1 ve AK-2 BADEM x ŞEFTALİ MELEZ ANAÇLARININSÜRGÜN UCU YÖNTEMİYLE in vitro KLONAL MİKROÇOĞALTIMIŞebnem Gözde DEMİRKÖKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Ayzin KÜDENYıl : 2006, Sayfa: 41Jüri : Prof. Dr. Ayzin KÜDENProf. Dr. Ali KÜDENDoç. Dr. Mehmet Nuri NASBu çalışma, 2004-2006 yılları arasında periyodunda Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe BitkileriBölümü Biyoteknoloji Laboratuvarı'nda yürütülmüştür. Çalışmada Ç.Ü. Ziraat Fakültesi BahçeBitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama parselinde bulunan AK-1, AK-2 ve GF-677 badem x şeftalimelez genotiplerine ait sürgün uçları kullanılmıştır. Alınan sürgün uçlarının canlılık, sürgün oluşturmave köklenme oranları incelenmiştir.Araştırmada MS makro ve mikro besin elementleri, vitaminleri ve Fe-NaEDTAkompozisyonu kullanılmıştır. Sürgün geliştirme ve çoğaltma aşamasında 0, 0.5, 1.0, 1.5 mg/l BAP ve0.1 mg/l GA3 konsantrasyonları, köklendirme aşamasında ise 0, 0.5, 1.0, 1.5 mg/l IBA ve 0.1 mg/lGA3 konsantrasyonları ile büyümeyi düzenleyici içermeyen kontrol MS ortamları kullanılmıştır.Çalışmada, canlılık oranı AK-2 genotipinde % 91.25, AK-1 genotipinde % 88.75 ve GF-677genotipinde % 85; kardeşlenme sayısı ise AK-1 genotipinde 2.43 sürgün/eksplant, GF-677genotipinde 0.88 sürgün/eksplant ve AK-2 genotipinde 0.5 sürgün/eksplant; köklenme oranı AK-1genotipinde % 24.06, GF-677 genotipinde % 22.25, AK-2 genotipinde % 6.19; mikrosürgün başınadüşen kök sayısı AK-1 genotipinde 2.78 kök/mikrosürgün, GF-677 genotipinde1.95 kök/ mikrosürgün ve AK-2 genotipinde 0.94 kök/mikrosürgün olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISIn vitro CLONAL MIKROPROPAGATION of GF-677, AK-1 and AK-2ALMOND x PEACH HYBRIDROOTSTOCKS by SHOOT-TIP CULTUREŞebnem Gözde DEMİRKÖKDEPARTMENT OF HORTICULTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Ayzin KÜDENYear : 2006, Pages: 41Jury : Prof. Dr. Ayzin KÜDENProf. Dr. Ali KÜDENDoç. Dr. Mehmet Nuri NASThis study was carried out in Biotechnology laboratory of C.U. Faculty of Agriculture,Department of Horticulture during 2004-2006. The shoot tips of AK-1, AK-2 and GF-677 almond xpeach hybrid genotypes taken from the orchards of C.U. Faculty of Agriculture, Department ofHorticulture were used. As the experimental material the viability, shoot elongation and rooting ratesof the shoot tips were investigated .In the experiment, MS macro and micro nutrients, vitamins and Fe-Na EDTA compositionwas used. During shoot elongation and multiplication stage 0, 0.5,1, 1.5 mg/l BAP and 0.1 mg/l GA3concentrations, during the rooting stage 0, 0.5,1, 1.5 mg/l IBA, 0.1 mg/l GA3 concentrations and MSmedium with no hormones as the control were used.In this work, viability rate was found to be 91.25 % in AK-2, 88.75 % in AK-1 and85 % in GF-677; multiplication rate was 2.43 shoot/explant in AK-1 genotype, 0.88 shoot/explant inGF-677 and 0.5 shoot/explant in AK-2 genotype; rooting rate was 24.06 % in AK-1 genotype, 22.25% in GF-677 and 6.19 % in AK-2 genotype; root number per mikroshoot was 2.78 in genotypeAK-1, 1.95 root/mikroshoot in GF-677 genotype and 0.94 root/mikroshoot in AK-2 genotype.