L-arjinin ve nöropeptid Y'nin Oreochromis niloticus'da yem alımı, büyüme performansı, besin madde bileşenleri ve kan glikoz düzeyi üzerine etkileri
The effects of L-arginin and neuropeptid Y on food intake, growth performance, body composition and blood glucose in Oreochromis niloticus
  1. Tez No: 183600
  2. Yazar: GÜL AYTEN KİRİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT DİKEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Oreochromis niloticus, Nöropeptid Y, L-arginin, Food Intake, Body CompositionII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZDOKTORA TEZİL-ARJİNİN VE NÖROPEPTİD Y'NİN Oreochromis niloticus'DA YEMALIMI, BÜYÜME PERFORMANSI, BESİN MADDE BİLEŞENLERİ VEKAN GLİKOZ DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİLERİGül Ayten KİRİŞÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALIDanışman Doç.Dr. Suat DİKELYıl: 2006, Sayfa: 90Jüri Doç.Dr. Suat DİKELProf.Dr. Metin KUMLUProf.Dr. Cemil GÖÇMENYrd.Doç.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUYrd.Doç.Dr. Mevlüt AKTAŞBu teze konu olan çalışmalar 2 ayrı bölümden oluşmuştur:I. Bölümde; L-arjinin'in ortalama ağırlıkları 7.93-10.18 g olan ve total boyları 8.04-8.52 cm arasında değişene tilapilarda besin tüketimi, büyüme performansı, vücutkompozisyonu ve kan glikoz düzeyi üzerine etkileri araştırılmıştır. 1. deneme L-arjinin i.p.(0,500, 1000, 1500 ve 2000 mg/kg) çalışmasında, deneme sonunda gruplar arası günlük canlıağırlık artışı (GCAA), spesifik büyüme oranı (SBO) değerlerine bakıldığında bir farklılığınolmadığı bulunmuştur. 2. deneme L-arjinin oral (0, 5, 10 ve 20 g/kg) çalışmasında, denemesonunda en yüksek ağırlık artışı, en iyi SBO ve GCAA'ı 10 ve 20 g/kg dozları ile beslenenbireylerde bulunmuştur. 3. deneme L-NAME i.p. (0 ve 60 mg/kg) çalışmasında deneme sonuağırlık en yüksek kontrol grubunda bulunmuştur. 4. deneme L-NAME oral (0 ve 3 g/kg)çalışmasında 3. denemedeki bulgularla benzer sonuçlar bulunmuştur. 5. deneme L-arjinin+L-NAME i.p. (0 ve 1500 mg/kg + 60 mg/kg) çalışmasında deneme sonu bireylerin ağırlığı,SBO ve GCAA'na bakıldığında gruplar arası bir farkın olmadığı bulunmuştur. 6. deneme L-arjinin+L-NAME oral (0 ve 20 g/kg + 3 g/kg) çalışmasında 5. denemedeki sonuçlarla benzersonuçlar bulunmuştur.II. Bölümde; iki farklı uygulamayla Nöropeptid Y O.niloticus (11.19 g)'larauygulanmıştır. 1. denemede 0, 0.1, 0.3 ve 0.6 µg/g dozlar i.p.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISTHE EFFECTS OF L-ARGININ AND NEUROPEPTID Y ON FOODINTAKE, GROWTH PERFORMANCE, BODY COMPOSITION ANDBLOOD GLUCOSE IN Oreochromis niloticusGül Ayten KİRİŞDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor Assos.Prof.Dr. Suat DİKELYear: 2006, Pages: 90Jury Assos.Prof.Dr. Suat DİKELProf.Dr. Metin KUMLUProf.Dr. Cemil GÖÇMENAssos.Prof.Dr. Nazmi TEKELİOĞLUAssos.Prof.Dr. Mevlüt AKTAŞThe study is composed by two sections:In the 1st to 6th experiments of the 1st Section, it was shown that tilapia (Oreochromisniloticus), arrange weight 7.93-10.18 g and total length 8.04-5.52 cm. In the 1st experiment, 5dosages L-arj. i.p. (0, 500, 1000, 1500 and 2000 mg/kg) were tested for 80 days. Specificgrowth rate (SGR), daily growth rate (DGR) showed the similar effect with control group. 2ndexperiment, 4 dosages (0, 5, 10 and 20 g/kg) L-arg. were tested; highest DGR and SGR werefound in the group fed 10 and 20 g/kg groups. The 3rd experiment, two feeding rates L-NAME i.p.(0 and 60 mg/kg), were tested, highest DGR was found in the control group. 4thexperiment, 2 dosages (0 and 3 g/kg) L-NAME oral tested. The fish fed with normal diet(control) had highest weight gain as compared to that in the L-NAME treated group. The 5thexperiment, L-arj+L-NAME i.p. (0 and 1500 mg/kg+60 mg/kg) were tested. SGR and DGRshowed the similar effect with control groups (p>0.05). The 6th experiment, L-arj.+L-NAMEoral (0 and 20 g/kg +3 g/kg) were tested. Data of growth rate SGR and DGR showed thesimilar effect with control group.In the 1st, and 2nd experiments of the 2nd Section, it was carried out to investigate theeffects of i.p. neuropeptid Y (NPY) (0, 0.1, 0.3 and 0.6 µg/g), administration of NPY at 10 hpost injection (p0.05), however, no significant differences were apparent in glucose.