Modeling of custom power devices
Özel güç cihazlarının modellenmesi
  1. Tez No: 183605
  2. Yazar: KAMİL ÇAĞATAY BAYINDIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TÜMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Güç, Aktif Güç Filtresi, STS, DVR, UPQC.I, Custom Power, Active Power Filter, STS, DVR, UPQC.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZDOKTORA TEZÖZEL GÜÇ C HAZLARININ MODELLENMESK. Ça atay BAYINDIRELEKTR K ELEKTRON K MÜHEND SL ANAB L M DALIFEN B L MLER ENST TÜSÜÇUKUROVA ÜN VERS TESDanı man: Prof. Dr. Mehmet TÜMAYYıl: Haziran 2006, Sayfa: 207Jüri: Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖRProf. Dr. Mehmet TÜMAYDoç. Dr. Tankut YALÇINÖZYrd. Doç. Dr. lyas EKERYrd. Doç. Dr. Ulus ÇEV KÖzel Güç, da ıtım ebekelerinde kalite ve güvenilirli in arttırılması amacıylagüç elektroni i temelli cihazların uygulanması bazlı bir konsepttir. Bu tez Özel GüçCihazlarının modellenmesine odaklanmı tır. Modellemede üst seviye bilgisayardilleri kullanarak matematiksel modellerin kodlanması yerine grafiksel bir yakla ımkullanılmı tır ve tüm modeller açık ve detaylı ekilde sunulmu tur.Matlab / Simulink modelleri sunulan Özel Güç Cihazları unlardır: önt AktifGüç Filtresi, Statik Transfer Anahtarı (STS), Dinamik Gerilim yile tirici (DVR) veBirle tirilmi Güç Kalitesi Düzenleyici (UPQC). Bulanık mantı ın güçelektroni inde uygulanması son zamanda artmaktadır. Bulanık mantık kontrolcularınklasik kontrolculara göre üstünlü ü kesin matematiksel modellere ihtiyaçduymaması, hassas do rulukta giri sinyalleri gerektirmemesi ve lineer olmayandurumlarla ba a çıkabilmesidir. Bu tezde Özel Güç Cihazlarının güç elektroni ikalbini olu turan PWM eviriciler için bulanık mantık tabanlı akım ve gerilim kontrolmetotları geli tirilmi tir. Geli tirilen metotlar benzer di er evirici kontroluygulamalarında kullanılabilir.Her modellenen cihazın performansını de erlendirmek amacıyla vakaçalı maları yoluyla kapsamlı sonuçlar sunulmu tur. Vaka çalı malarında, endüstriiçin tipik olan güç sistemi parametreleri kullanılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISMODELING OF CUSTOM POWER DEVICESK. Ça atay BAYINDIRDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Mehmet TÜMAYYear: June 2006, Pages: 207Jury: Prof. Dr. Süleyman GÜNGÖRProf. Dr. Mehmet TÜMAYAssoc. Prof. Dr. Tankut YALÇINÖZAsst. Prof. Dr. lyas EKERAsst. Prof. Dr. Ulus ÇEV KCustom Power is a concept, based on the application of power electronicsbased devices aimed at enhancing the reliability and quality of power in distributionnetworks. This thesis focuses on modeling and analysis of Custom Power Devices.The modeling approach adopted is graphical in nature, as opposed to mathematicalmodels embedded in code using a high-level computer language and all models arepresented clearly and in a detailed manner.Matlab/Simulink based models for the following Custom Power Devices arepresented: Shunt Active Power Filter, Static Transfer Switch (STS), Dynamic VoltageRestorer (DVR) and Unified Power Quality Conditioner (UPQC). The application offuzzy logic is recently growing in power electronic systems. The advantages of fuzzylogic controllers over conventional controllers are that they do not need an accuratemathematical model; they can work with imprecise inputs and can handle non-linearity. In this thesis fuzzy logic based voltage and current control methods aredeveloped for PWM inverters which form the power electronic heart of the newCustom Power Devices. Developed methods can also be utilized in other similarinverter control applications.Comprehensive results through case studies are presented to evaluate theperformance of each modeled device. In the case studies, characteristic values forpower system parameters are taken which are typical for industry.