Serbest Lie cebirleri ve serbest color Lie süpercebirlerinin primitif, -primitif ve test elemanları
Primitive, -primitive and test elements of free Lie algebra and free color Lie superalgebra
  1. Tez No: 183614
  2. Yazar: DİLEK KAHYALAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAİME EKİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest color Lie süpercebiri, jenerik eleman, hemen hemenprimitif elemanlar, test elemanlarıI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZDOKTORA TEZİSERBEST LIE CEBİRLERİ VE SERBEST COLOR LIESÜPERCEBİRLERİNİN PRİMİTİF, ∆-PRİMİTİF VE TESTELEMANLARIDilek KAHYALARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMATEMATİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. Naime EKİCİYıl: 2006, Sayfa: 39Jüri : Prof.Dr.Naime EKİCİProf.Dr.Yusuf ÜNLÜYrd.Doç.Dr. Gökhan ÇUVALCIOĞLUYrd.Doç.Dr. Perihan DİNÇ ARTUTYrd.Doç.Dr. Zerrin ESMERLİGİLBu çalışmada L , X = {x1 ,..., xn } kümesi tarafından üretilen serbest color Liesüpercebiri olmak üzere L nin bir R alt cebiri için R = L olması için gerek ve yeterkoşul verilmiştir. Bu sonuçtan hareket ederek özel olarak seçilen u1 , u2 , u3elemanlarının L için test elemanları olduğu gösterilmiştir. Ayrıca L nin hemenhemen primitif ve test elemanları bulunmuştur. Bununla birlikte L nin jenerikelemanlarının bir serisi de bulunmuştur. Son olarak çift Jacobian matristenyararlanarak serbest Lie cebirlerinde herhangi bir u elemanının ∆ -primitifolabilmesi için gerek ve yeter koşul verilmiştir. Bununla beraber Fn rankı n olan birserbest Lie cebiri olmak üzere Fn nin otomorfizm grubunun tüm ∆ -primitifelemanları kümesine geçişmeli olarak etki ettiği de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. THESISPRIMITIVE, ∆-PRIMITIVE AND TEST ELEMENTS OF FREE LIEALGEBRA AND FREE COLOR LIE SUPERALGEBRADilek KAHYALARDEPARTMENT OF MATHEMATICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor Prof. Dr. Naime EKİCİYear: 2006, Pages: 39Jury : Prof.Dr. Naime EKİCİProf.Dr. Yusuf ÜNLÜAsst. Prof. Dr. Gökhan ÇUVALCIOĞLUAsst. Prof. Dr. Perihan DİNÇ ARTUTAsst. Prof. Dr Zerrin ESMERLİGİLLet L be a free color Lie superalgebra generated by a finite setX = {x1 ,..., xn } . In this study it has been given necessary and sufficient conditions forany subalgebra R of L to be equal to L . From this result it has been shown that theelements specially choosen elements u1 , u2 , u3 are the test elements for L . Inaddition, it has been obtained almost primitive and test elements of L . Besides, theseries of generic elements of L has been found. Finally, by the use of doubleJacobian matrix, it has been given a necessary and sufficient condition for theelement u to be ∆ -primitive in the free Lie algebra. It has been proved that theautomorphism group of the algebra Fn acts transitively on the set of all ∆ -primitiveelements.Key Words : Free color Lie superalgebra, generic elements, almost primitiveelements, test elements.II