Doymamış rezidüel killi zeminlerde anizotropinin ve buna bağlı gerilme artımının incelenmesi
Investigation of anisotropy and stress distribution for unsaturated clayey soils
- Tez No: 183613
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ARSLAN TEKİNSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anisotropy, stress distribution, unsaturated soilII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZDoktora TeziDOYMAMIŞ REZ DÜEL K LL ZEM NLERDE AN ZOTROP 'N N VEBUNA BAĞLI GER LME ARTIMININ NCELENMESTaha TAŞKIRANÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜNŞAAT MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. M.Arslan TEK NSOYYıl:2006, Sayfa 151Jüri : Prof. Dr. M.Arslan TEK NSOY (Başkan): Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Üye): Prof. Dr. Hasan ÇET N (Üye): Yrd. Doç. Dr. Hanifi ÇANAKÇI (Üye): Yrd. Doç. Dr. A.Azim YILDIZ (Üye)Bu çalışmada doymamış koşullardaki rezidüel killi zeminlere aitanizotropinin incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle, bilinen anizotropi tanımları elealınmış, bu tanımlara aykırı düşmeyen ve zemin yapısına uygun yeni bir anizotropitanımı yapılmıştır. Bu amaçla, başlangıçta, rezidüel olmayan, doygun bir killi zemineait, anizotropik-elastik parametreler tespit edilmeye çalışılmıştır. Ancak, bilinendüzenekler kullanılarak bu parametrelerin ölçülemediği görülmüş, bu nedenle, yenibir deney düzeneği geliştirilmiştir. Bu yeni düzenek kullanılarak, killi bir zemine aitanizotropik elastik parametreler ölçülmüştür.Killi zeminlerin elastik anizotrop olduğu varsayımına ve yeni tanımlanananizotropi oranı'na dayanan bir gerilme dağılımı ifadesi verilmiştir. Anizotropi'ningerilme üzerindeki etkilerini görmek amacıyla da, sonlu elemanlar, Boussinesq veWestergaard yöntemleriyle gerilme dağılımları hesaplanmıştır. Yeni tanımlanananizotropi oranı ile bulunan gerilmeler, sonlu elemanlar yöntemiyle bulunanlar ile,uyumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca, zeminlerdeki gerilme dağılımı üzerinde,kompasitenin de etkili olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, anizotropi üzerinde rölatif su içeriği, matrik emme, zeminintarihçesi, efektif yüklenme durumunun etkili olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler; Anizotropi, gerilme dağılışı, doymamış zeminI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. DissertationINVESTIGATION OF ANISOTROPY AND STRESS DISTRIBUTION FORUNSATURATED CLAYEY SOILSTaha TAŞKIRANDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESÇUKUROVA UNIVERSITYSupervisor : Prof. Dr. M.Arslan TEK NSOYYear: 2006, Pages 151Jury : Prof. Dr. M.Arslan TEK NSOY (Head): Prof. Dr. Mustafa LAMAN (Member): Prof. Dr. Hasan ÇET N (Member): Asst. Prof. Hanifi ÇANAKÇI (Member): Asst. Prof. A.Azim YILDIZ (Member)The purpose of this study is to investigate anisotropy of residual clayey soils.At the beginning, existing descriptions of anisotropy were presented and a newdefinition for anisotropy, which is not contradictory to previous descriptions andappropriate to soil structure, was introduced. For this purpose, first of all,anisotropic-elastic parameters of a saturated and non-residual soil was tried to bemeasured. A new test equipment was designed because the preliminary tests showedthat these parameters can not be measured using conventional test equipments.Anisotropic elastic parameters of a clayey soil were measured by means of this newequipment.Considering the soils as elastic-anisotropic medium, a stress distributionexpression which includes new description of anisotropy, was presented. Also, to beable to see the influence of anisotropy on stress distribution, finite element method(FEM) based on anisotropic elasticity, Boussinesq and Westergaard stressdistribution calculations were carried out and results were compared. It is found thatthe stresses obtained by the proposed method are well agreed with that of FEManalysis. Besides, the compacity were found as an effective parameter on stresses.Consequently, relative water content, matric suction, soil history, effectivestress level were found to be factors affecting anisotropy ratio.