Kuzeydoğu Akdeniz (Adana/Karataş) bölgesinde avlanma mevsiminde tüketilen balıkların besin kompozisyonu ve ağır metal içerikleri
Food composition and heavy metal contents of fishes consumed in fishing season in Northeastern Mediterranean (Adana/Karataş) region
- Tez No: 183615
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Su Ürünleri, Food Engineering, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kuzeydoğu Akdeniz Balıkları, Besin Kompozisyonu, Mineraller, Ağır Metaller, Northeastern Mediterranean Fishes, Food Composition, Minerals, Heavy Metals
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZDOKTORA TEZKUZEYDOĞU AKDEN Z (ADANA/KARATAŞ) BÖLGES NDE AVLANMAMEVS M NDE TÜKET LEN BALIKLARIN BES N KOMPOZ SYONU VEAĞIR METAL ÇER KLERBeyza ERSOYÇUKUROVA ÜN VERS TES FEN B L MLER ENST TÜSÜ SUÜRÜNLER ANAB L M DALIDanışman: Doç.Dr. Mehmet ÇEL KYıl 2006, Sayfa 142Jüri: Doç. Dr. Mehmet ÇEL KProf. Dr. Ferit KARGINDoç. Dr. Fatih ÖZOĞULDoç.Dr. Nuri BAŞUSTAYrd. Doç. Dr. Abdullah ÖKSÜZBu çalışmada 2003 yılının Eylül ve Aralık, 2004 yılının Mart ve Mayısaylarında Kuzeydoğu Akdeniz (Adana/Karataş) Bölgesinden avlanan ve o bölgedeyaygın olarak tüketilen bazı pelajik ve demersal balık türlerinin filetosundaki besinkompozisyonu, karaciğer ve kas dokusundaki bazı mineraller ve ağır metal içerikleriincelenmiştir. Pelajik türler: Etrumeus teres, Scomber japonicus, Liza aurata,Trachurus mediterraneus; demersal türler: Sparus aurata, Merluccius merluccius,Chelidonichthys lucernus, Saurida undosquamis, Solea solea ve Upeneusmolluccensis.Ham protein analizi AOAC (1984), lipit analizi Bligh ve Dyer (1959), nem veham kül analizi AOAC (1990)'a göre yapılmıştır.Mineral madde ve ağır metal içerikleri yaş yakma yöntemi uygulandıktansonra ICP-AES kullanılarak ölçülmüştür.Araştırma sonucunda besin kompozisyonu, mineral madde ve ağır metaliçeriklerinin türlere ve avlanma mevsimine bağlı olarak değişim gösterdiği tespitedilmiştir. Demersal türlerin dokularındaki metal seviyeleri pelajik türlerindokularındaki değerlere oranla daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte kasdokusundaki metal düzeyleri karaciğere oranla daha düşük bulunmuş olup araştırmasüresince tespit edilen değerler tüketilebilirlik sınırları dışına çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. THESISFOOD COMPOSITION AND HEAVY METAL CONTENTS OF FISHESCONSUMED IN FISHING SEASON IN NORTHEASTERNMEDITERRANEAN (ADANA/KARATAŞ) REGIONBeyza ERSOYDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisior: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇEL KYear 2006, Page 142Jury: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇEL KProf. Dr. Ferit KARGINAssoc. Prof. Dr. Fatih ÖZOĞULAssoc. Prof. Dr. Nuri BAŞUSTAAssist. Prof. Dr. Abdullah ÖKSÜZIn this study, some heavy metals and minerals have been determined in liver,muscle tissues and food contents of the some pelagic and demersal fish which arefishing and heavily consumed in the region of Northeastern Mediterranean(Adana/Karatas ) during September 2003, December 2003, March 2004 and May2004. Pelagic fishes: Etrumeus teres, Scomber japonicus, Liza aurata, Trachurusmediterraneus; demersal fishes: Sparus aurata, Merluccius merluccius,Chelidonichthys lucernus, Saurida undosquamis, Solea solea, Upeneus molluccensis.Crude protein analysis was conducted and determined with respect to AOAC(1984); lipid analysis was conducted according to Bligh and Dyer (1959); moistureand ash analysis were conducted with respect to AOAC (1990).Mineral subtance and heavy metal content measurement were done by firstwet burning and then by using ICP-AES.According to the results of the study it was determined that food compositionmineral substance and heavy metal contents were varying depending on fishingseason and fish species.It was found that the metal levels found in tissues of demersal fish werehigher than the levels found in tissues of pelagic fish.In addition to those results, it was found that metal levels found in muscletissues are relatively lower than found in liver tissues and levels found during thestudy do not exceed the consummability limits.