Large and small scale instabilities for shear layer along a perforated surface
Gözenekli yüzey boyunca kayma tabakasındaki büyük ve küçük ölçekli kararsızlıklar
  1. Tez No: 183621
  2. Yazar: COŞKUN ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Salınımlar, Gözenekli levha, Girdap üretici, PIV, Self-sustained oscillations, Perforated plate, Vortex generators, PIV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kapalı bir kavite üzerine yerleştirilmiş gözenekli bir levha boyunca oluşmuştam türbülanslı sınır tabaka içerisinde kendiliğinden sürekli salınımlar oluşur. Buçalışmada parçacık görüntülemeli (PIV) hız ölçme metodu kullanılarak anlık veortalama hız değerleri, girdap çizgileri, Reynolds gerilmeleri ve levha boyunca bellibir zaman aralığında ölçülen basınç değerleri ile bu salınımlar ifade edilmiştir.Gözenekli levha boyunca akış yönünde ölçülen basınç değerleri neticesindehesaplanan boyutsuz frekansın fL/U hemen hemen sabit kaldığı görülmüştür. Buradaf salınımın frekansını U da serbest akış hızını ifade etmektedir. Aynı şekildeboyutsuz frekansın gözenek çapının değişmesiyle de sabit olduğu gösterilmiştir.Gözenek çapı D nin değiştirilmesi periyodik salınımlara neden olmakta ve etkili birşekilde salınımların genliğini etkilemektedir. Sınır tabaka kalınlığına göre gözenekçapı arttırıldığında salınımların genliğinin sönümlendiği ve frekansın belirsiz halegeldiği görülmüştür.Bu çalışmada ayrıca periyodik salınımların meydana geldiği gözenek çapındasalınımların genliği üç boyutlu yüzey elemanlarından girdap üreticiler kullanılaraksönümlenmiştir. Girdap üreticilerin kullanılmadığı durumlarda gözenekli levhaboyunca kararsız salınımlar oluşur. Girdap üreticilerin kullanılması ile busalınımların genliği sönümlenmekte ve belirgin olan salınım frekansı belirsiz halegelmektedir.
Özet (Çeviri)
The shear flow of a fully turbulent boundary layer along a perforated plate,which is bounded by a closed cavity on its backside, can give rise to highly coherent,self-sustained oscillations. These oscillations are characterized in terms of unsteadypressure fluctuations and quantitative images of the instantaneous and averaged flowstructure using a technique of high-image-density particle image velocimetry (PIV).Variations of the effective length L of the perforated plate show nearlyinvariant values of dimensionless frequency fL/U; in which f is the predominantfrequency of oscillation and U is the freestream velocity. In fact, this relationshipholds even when the diameter of the hole pattern is altered. Variation of the holediameter D does, however, strongly influence the amplitude and degree oforganization of the self-sustained oscillation. It is demonstrated that, as the holediameter becomes larger relative to the inflow boundary layer thickness, theamplitude of the predominant spectral peak is substantially attenuated and, in alimitingcase, undetectable.The present investigation also demonstrates that self-sustained oscillationscan be effectively attenuated by three-dimensional surface elements in the form ofvortex generators. In absence of the three-dimensional surface elements, a well-defined front of the unstable oscillation propagates along the surface of the plate. Inpresence of an appropriate surface element, the front is no longer detectable, andinstantaneous and averaged defects of the streamwise velocity and surface-normalvorticity exist along the span of the plate.