Açık işletmelerde ocak içi güvenliğinin arttırılmasında GPS'in kullanımı
Using GPS to improve safety of pit in open-pit mining
  1. Tez No: 183641
  2. Yazar: FURKAN KEREM KASA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Açıkocak, Konumbelirleme, Güvenlik.I, GPS, Open Pit, Positioning, SafetyII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAÇIK İŞLETMELERDE OCAK İÇİ GÜVENLİĞİNİN ARTTIRILMASINDAGPS'İN KULLANIMIFurkan Kerem KASAÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr.Ahmet DAĞYıl: 2006, Sayfa: 116Jüri: Doç. Dr. Alaettin KılıçDoç. Dr. Suphi UralDoç. Dr. Turgut İkizYrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KılıçYrd. Doç. Dr. Ahmet DağBu araştırma, günümüz teknolojilerinin en uygun biçimde bir maden ocağı,daha doğrusu bir açıkocağa uygulanmasını göstermek bakımından uygun bir zeminoluşturmak için hazırlanmıştır. Bu teknolojilerden Dünya çapında en yaygın olanGPS teknolojisi anlatılmış, gerek görüldüğünde bir açıkocağa nasıl uygulanacağı daaçıklanmıştır. Burada şimdiye kadar diğer ülkelerde uygulanış örneklerinden ve halihazırdaki teorik verilerden yola çıkılmış ve ülkemizde de uygulanması durumundaışık tutacak bir rehber haline getirilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte işin özünübarındıran bilgisayar yazılımı ile güçlendirilmiştir.Eğer bir açıkocağa GPS teknolojisini sadece filo takibi için değil,araştırmanın özünü ihtiva eden güvenlik birimi ile birlikte uygulamak gerekirse; ilkönce bir etüt yapılmalı, GPS teknolojisi tam anlamı ile anlaşılmalı ve daha sonrauygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. ThesisUSING GPS TO IMPROVE SAFETY OF PIT IN OPEN-PIT MININGFurkan Kerem KASADEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor:Assist.Prof.Dr. Ahmet DAĞYear: 2006, Page: 116Jury: Assoc.Prof.Dr. Alaettin KılıçAssoc.Prof.Dr. Suphi UralAssoc.Prof.Dr. Turgut İkizAssist.Prof.Dr. Ahmet Mahmut KılıçAssist.Prof.Dr. Ahmet DağThis research shows that how modern technologies efficient can practice overmines or more often open pits. About these modern technologies the most commonone in all around the world is the GPS. It is also mentioned and/or described to put into practice over the open pits. In this research, the examples about this technologywhich stands the experiments of other countries and theories are examined. All theseexperiments and theories show the way to use this technology efficiently in our land.With all these, GPS is resrengthed with a software. With this software we can settleGPS technology available in any open pit.If it is considered to establish a GPS technology to an open-pit, with thesecurity unit which has the main essence of our research more than trackigtransportation fleet, a deep study is needed first. Then GPS technology must beunderstood then considered to be established.