Fosfinli metal komplekslerin optik özellikleri
Optical properties of metal complex with fosfin
  1. Tez No: 183642
  2. Yazar: HAKAN GÜNDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfin, Optik özellikler.I, Fosfin, Optical properties.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSFOSFİNLİ METAL KOMPLEKSLERİN OPTİKSEL ÖZELLİKLERİHAKAN GÜNDOĞMUŞÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜFİZİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKYıl: 2006, Sayfa: 50Jüri: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKJüri: Prof. Dr. Emirullah MEHMETOVJüri: Prof. Dr. Yıldırım AYDOĞDUBu çalışmada Fosfinli metal komplekslerin optiksel özellikleri araştırıldı. Bumalzemelerin yasak enerji aralıkları, soğurma katsayıları ve Urbach enerjilerioptiksel ölümlerden hesaplandı.Direkt izinli geçiş ve direkt yasaklı geçiş için Ni `inoptiksel band aralıkları (Eg) sırası ile 2.35 eV ve 2.26 eV olarak bulundu. Benzerşekilde Co'ın direkt izinli geçiş için optiksel band aralığı 3.1 eV ve direkt yasklıgeçiş için de 2.9 eV olarak bulundu. Ni ve Co' ın tek osilatör enerjileri ve elektronik1in (h)2 ye karşı çizilen grafikten elde edildi. Sırası ile Ni vedağılım enerjilerin 12Co için bu değerler E0=2.86 ev, Ed=47,8 ve E0=2,24 eV, Ed=60,3 eV şeklindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMScOPTICAL PROPERTIES OF METAL COMPLEX WITH FOSFINHakan GÜNDOĞMUŞDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKYear: 2006, Pages: 50Jury: Prof. Dr. Bekir ÖZÇELİKProf. Dr. Emirullah MEHMETOVProf. Dr. Yıldırım AYDOĞDUIn this work, optical properties of metal complexes with fosfin wereinvestigated. The forbidden energy gaps, absorbtion coeffients and Urbachenergies of the materials were calculated from the optical measurements. Theoptical band gaps (Eg) of Ni for direct allowed transition and direct forbiddentransition were found as 2.35 eV and 2.26 eV respectively. Similar to this, theoptical band gaps (Eg) of Co for direct allowed transition were found as 3.11versus to (h)2eV and 2.9 eV for direct forbidden transition. From then 12graphs the single ossilator energies (E0) and electronic dispersion energies Edof Ni and Co were found as E0=2.86 eV, Ed=47.8 and E0=2,24 eV andEd=60,3, respectively.