Belirli doku konstrüksiyonlarının kumaş performans özelliklerine etkisi
The effect of some weaving constructions on fabric performance properties
- Tez No: 183643
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BABAARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma kumaş, Kumaş performansı, Türev Örgü, KumaşYapısı, Woven Fabric, Fabric Performance, Elaborated Weave, FabricStructure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBELİRLİ DOKU KONSTRÜKSİYONLARININ KUMAŞ PERFORMANSÖZELLİKLERİNE ETKİSİF. Nilüfer AKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Osman BABAARSLANYıl: 2006, Sayfa: 105Jüri : Prof. Dr. Osman BABAARSLANDoç. Dr. Rızvan EROLYrd. Doç. Dr. Nihat ÇELİKBu çalışmada karmaşık bir yapıya sahip dokuma kumaşların performansözellikleri üzerinde örgünün etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, bir ana örgübelirlenmiştir. Daha sonra, ana örgü ve bu ana örgüden elde edilen doku türleri ilebeş adet kumaş dokunmuştur. Kumaşlar aynı iplik ve dokuma parametrelerine sahipolup aynı şartlarda terbiye edilmiştir. Bu kumaşlara sıklık, gramaj, en, yıkamasonrası boyut değişimi, kopma dayanımı, yırtılma dayanımı, kalınlık, boncuklanma,buruşmazlık derecesi, eğilme dayanımı, dikiş açılması testleri yapılmıştır. Eldeedilen değerler üzerinde istatistiksel analizler yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.Sonuçlar incelendiğinde sonuçların üretim açısından çok büyük farklılıklarasahip olmadığı görülmüştür. Ancak, tespit edilen farklılıkların atlama ve bağlantısayılarında meydana gelebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc/PhD THESISTHE EFFECT OF SOME WEAVING CONSTRUCTIONS ON FABRICPERFORMANCE PROPERTIESF. Nilüfer AKDEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Osman BABAARSLANYear: 2006, Pages: 105: Prof. Dr. Osman BABAARSLANJuryAssoc. Prof. Dr. Rızvan EROLAssist. Prof. Dr. Nihat ÇELİKThe effects of definite types of weaves on fabric performances wereresearched in this study. For this purpose, a main weave was selected. After this,five fabric were weaved with this main weave and other types of weaves made fromthe main weave. The same finishing processes were applied to these fabrics as theyhave the same yarns and weaving parameters. The fabrics were tested for the densityof yarns, weight per unit area, width, dimensional stability, tensile and tearingstrength, thickness, pilling, crease resistance, stiffness, seam slippage. The statisticalanalysis of the results were made and after that the results are argued. It was seen thatthe results did not show great differences but there were some differences whichcould be occured because of floating and interlacing.