Investigation of horseshoe vortex system
Atnalı girdap sisteminin araştırılması
  1. Tez No: 183655
  2. Yazar: ELİF ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PIV, at nalı girdap, dikey plaka, türbülanslı akış, PIV, horseshoe vortex, vertical plate, turbulent flow, water flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAT NALI GİRDAP SİSTEMİNİN ARAŞTIRILMASIElif ÖZKULÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Beşir ŞAHİNYear: 2006, Pages: 56Jüri : Prof. Dr. Beşir ŞAHİNDoç. Dr. Hüseyin AKILLIDoç. Dr. Galip SEÇKİNBu çalışmanın başlıca amacı at nalı olarak adlandırılan girdap sistemininyapısını ve derin suda düz zemin üzerine monte edilmiş dikey plakanın girdapsistemi ile etkileşimini incelemektir. Bu tür akışlar mühendislik uygulamalarındakiöneminden dolayı kayda değer ilgi çekmiştir.Akış yapısını ve gelişimini nicelikli ve nitelikli olarak incelemek için, yan veüst görünüşlerindeki akış alanları boya ve parçacık görüntülemeli hız ölçme tekniğiile görüntülenmiştir.Plaka genişliğine bağlı Reynolds sayısı 17100 ile 31200 arasındadır. Boyagörüntülenmesinin de dahil olduğu anlık akış verilerinin sineması ve ortalama hızvektör haritası, akım çizgilerinin modeli ve buna bağlı girdap modelinin analizi atnalı girdaplarının etkileşimi ve yapısının gelişimi net olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISINVESTIGATION OF HORSESHOE VORTEX SYSTEMElif ÖZKULDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVAAdvisor : Prof. Dr. Beşir ŞAHİNYear: 2006, Pages: 56Jury : Prof. Dr. Beşir ŞAHİNAssoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLIAssoc. Prof. Dr. Galip SEÇKİNThe primary aim of this study is to examine the nature of the horseshoe vortexsystem and its interaction in the base of vertical plate mounted on a flat surface indeep water flow. Flows including horseshoe vortex system have been attractingconsiderable attention due to its importance in engineering applications.Flow fields in side and plan-view planes were visualized using dye and particleimage velocimetry technique to study the structure and development of horseshoevortex system qualitatively and quantitatively.The range of Reynolds numbers base on the plate width are 17100 ≤ Rep ≤31200. The analysis of the cinema of instantaneous flow data and time-averagedvelocity vectors field, patterns of streamlines and corresponding vorticity patternsincluding dye visualizations clearly identified the development and interactions ofthe horseshoe vortex system.