Comparisons of different methods used for improving life of hot forging dies
Sıvak dövme kalıplarında kalıp ömrünü iyileştirmek için kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 183660
  2. Yazar: HAYDAR POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sıcak dövme, kalıp ömrü, nitrürasyon, kaynak kaplama, hot forging, die life, nitriding, weld overlay coating
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSICAK DÖVME KALIPLARINDA KALIP ÖMRÜNÜ İYİLEŞTİRMEK İÇİNKULLANILAN FARKLI YÖNTEMLERİN KARŞILŞTIRILMASIHaydar POLATÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLUYıl : 2006, Sayfa: 104Jüri : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLUProf. Dr. Necdet GERENYrd.Doç. Dr. Ali KOKANGÜLBu çalışmada, ÇİMSATAŞ firmasına bağlı Dövmehanede sıcak dövmekalıplarının ömürlerinin iyileştirilmesinde kullanılan çok sayıda yöntem üzerindeçalışılmıştır. Bu amaçla yüzey işlemlerinden tek katmanlı AlTiN yüzey kaplama,özel bir çok katmanlı kaplama yöntemi olan TOKTEK (çift katmanlı yüzey kaplama)kaplama ve nitrürasyon, sıcak dövme kalıplarının temas yüzeylerinin kaynakelektrotları ile kaplanması yöntemleri aynı kalıp üzerinde aynı koşullar altındadenenmiş ve elde edilen sonuçlar satın alındığı gibi kullanılan kalıp malzemesindenyapılan kalıp ile karşılaştırılmıştır. Satın alınan malzeme tavlanmış ve temperlenmiş,sertliği 44-46 HRC olan DIN 1.2344 (ORVAR 2M) malzemedir.Yapılan deneyler sonucunda bütün bu yöntemlerin kalıp ömrünü farklımiktarlarda iyileştirdiği görülmüş ve en iyi sonuç CASTOLIN N9080 elektrod iletemas yüzeyinin kaynak kaplandığı durumda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOMPARISONS OF DIFFERENT METHODS USED FOR IMPROVINGLIFE OF HOT FORGING DIESHaydar POLATDEPARTMENT of MECHANICHAL ENGINEERINGINSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCESUNIVERSITY of ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLUYear : 2006, Page: 104Jury : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLUProf. Dr. Necdet GERENAssist.Prof. Dr. Ali KOKANGÜLIn this work, many of the methods used for improving life of hot forging dieswere investigated in the forging department ÇIMSATAŞ. For this aim, the surfacetreatments such as one layer surface coating AlTiN, a special multilayer coatingcalled TOKTEK (two layer coating), nitriding, and the weld overlay coating of thecontact surface of the hot forging dies were studied with same hot forging dies undersame conditions and the results were compared with the as received die material. Theas received material was hardened and tempered DIN 1.2344 (ORVAR 2M) steelwith the final hardness of 44-46 HRC.After the experiments, it was found out that all of these methods improve lifeof hot forging dies in various amounts and the best result was obtained by weldoverlay of the contact surface of the dies with CASTOLIN N9080.