Düzlem eğrilerinin cins sayıları
Genus of plane curves
  1. Tez No: 183659
  2. Yazar: FADİME DEMİRALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Esas Grup, Ort ¨ u Uzayı, Sing ¨ uler Homoloji, Cebirsel Varyete, ¨ Cins Sayısı, Fundamental Group, Covering Space, Singular Homology, Algebraic Variety, Genus
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Esas grup ve ort ¨ u uzayı tanımı yapılarak y ¨ ukseltme kriteri teoremi verilmis¸tir. ¨ Singuler homoloji incelenmis¸ ve buradan yola c¸ıkılarak Euler karakteristi ¨ gi˘ tanımlanmıs¸tır. Manifoldların yonlendirilmesi tanımlanmıs¸tır. ¨ Cebirsel varyete tanımı verilmis¸tir ve bazı ozellikleri incelenmis¸tir. ¨ Ozellikle ¨ D diskriminant polinomu olmak uzere ¨ (V(p) \ π −1 (D),C \ D,πY ) ort ¨ us¨ un¨ u ele alınarak ¨ P 2 (C) de bir kompleks cebirsel egrinin ba ˘ glantılı oldu ˘ gu˘ ispatlanmıs¸tır. 2-boyutlu kompakt, yonlendirilebilir manifoldlar cins sayılarıyla ¨ sınıflandırılmaktadır. Bu s¸ekilde, verilen bir polinom incelenerek tanımladıgı˘ varyetenin cinsini hesaplayarak hangi yuzeye homeomorfik oldu ¨ gu bulunabilir. ˘ C ⊂ P 2 (C), p(X,Y,Z) homojen, indirgenemez polinomuyla tanımlı, singuler olmayan ¨ bir projektif egri olsun. ˘ deg p = n ise C nin cinsinin g = 1 2 (n − 1)(n − 2) oldugu˘ ispatlanmıs¸tır.
Özet (Çeviri)
Definitions, theorems concerning fundamental group, covering space and the lifting criterion are given. Singular homology has been studied and the Euler characteristic of any space has been defined. Orientation of manifolds have been defined. Algebraic variety has been defined and some properties have been investigated. Let D be discriminant polynomial of p . In particular connectedness of any complex algebraic curve in P 2 (C) has been proved using the covering space (V(p) \ π −1 (D),C\ D,πY ). Compact connected orientable 2 -manifolds are classified by their genus. The surface, homeomorphic to the given curve, can be determined by studying the polynomial and by calculating genus of the variety defined by the polynomial. Let C ⊂ P 2 (C), p(X,Y,Z) be a nonsingular projective curve defined by the irreducible homogeneous polynomial p(X,Y,Z). It has been proved that if deg p = n , then the genus of C is g = (n−1)(n−2) 2 .