Ankara koşuıllarında yüksek drog ve uçucu yağ oranına sahip oğulotu (Melissa officinalis L.) hatlarının geliştirilmesi
The breeding of high drog and essential oil yielding lemon balm (Melissa officinalis L.) lines in Ankara conditions
- Tez No: 183661
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Oğulotu, Melissa officinalis L, uçucu yağ oranı, drog verimi, Lemon balm, Melissa officinalis L, essential oil ratio, drog yield.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİANKARA KOŞULLARINDA YÜKSEK DROG VE UÇUCU YAĞORANINA SAHİP OĞULOTU (Melissa officinalis L.)HATLARININ GELİŞTİRİLMESİYusuf ARSLANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. L. Sezen TANSIYıl: 2006, Sayfa: 109Jüri: Prof. Dr. L. Sezen TANSIJüri: Prof. Dr. Halis ARIOĞLUJüri: Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZBu çalışma 2004-2005 yıllarında, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü,Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Orta Anadoluşartlarına adapte olabilen yüksek uçucu yağ oranı ve drog verimine sahip oğulotuhatlarının geliştirilmesidir.Yapılan çalışma sonucunda birinci biçimde; bitki boyu 38.3-52.7 cm, bitkiçapı 55.9-83.3 cm, taze herba verimi 186.7-361.7 g/bitki, taze yaprak oranı % 56.7-75.7, taze yaprak verimi 121.7-237 g/bitki, yaprakta kuru madde oranı % 27.0-40.3,drog yaprak verimi 40.3-85.6 g/bitki, herbada kuru madde oranı % 27.8-46.5, drogherba verimi 53.7-160.4 g/bitki ve uçucu yağ oranı % 0.007-0.054 arasında; ikincibiçimde ise bitki boyu 11-30 cm, bitki çapı 31.3-51.3 cm, taze herba verimi 52.9-150.6 g/bitki, taze yaprak oranı % 62.3-95.3, taze yaprak verimi 34.4-122.1 g/bitki,yaprakta kuru madde oranı % 18.9-39.9, drog yaprak verimi 10.4-42.8 g/bitki,herbada kuru madde oranı % 23.2-41.2, drog herba verimi 12.9-53.7 g/bitki ve uçucuyağ oranları ise % 0.025-0.198 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc THESISTHE BREEDING OF HIGH DROG AND ESSENTIAL OIL YIELDINGLEMON BALM (Melissa officinalis L.) LINES IN ANKARA CONDITIONSYusuf ARSLANDEPARTMANT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. L. Sezen TANSIYear: 2006, Page: 109Jury: Prof. Dr. L. Sezen TANSIJury: Prof. Dr. Halis ARIOĞLUJury: Prof. Dr. Bilal GÜRBÜZThis study was carried out at the Research and Applying Farm of the CentralResearch Institute of Field Crops, in 2004-2005. The aim of this study was todevelop lines, which could adapt to the Central Anatolia conditions and have highessential oil ratio and drog yield.The first harvest results were determined plant height (38.3-52.7 cm), plantdiameter (55.9-83.3 cm), fresh herb yield (186.7-361.7 g/plant), fresh leaf ratio(56.7-75.7 %), fresh leaf yield (121.7-237 g/plant), dry matter ratio in leaf (27.0-40.3%), drog leaf yield (40.3-85.6 g/plant), dry matter ratio in herb mass (27.8-46.5 %),drog herb yield (53.7-160.4 g/plant) and essential oil ratio (0.007-0.054 %). Thesecond harvest results were found plant height (11-30 cm), plant diameter (31.3-51.3cm), fresh herb yield (52.9-150.6 g/plant), fresh leaf ratio (62.3-95.3 %), fresh leafyield (34.4-122.1 g/plant), dry matter ratio in leaf (18.9-39.9 %), drog leaf yield(10.4-42.8 g/plant), dry matter ratio in herb mass (23.2-41.2 %), drog herb yield(12.9-53.7 g/plant) and essential oil ratio (0.025-0.198 %).