Polinom cebirlerinin koordinat polinomları ve test elemanları
Coordinates and test elements of polynomial algebras
  1. Tez No: 183664
  2. Yazar: ALEV SEVİNDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN ESMERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Polinom cebiri, serbest birleşmeli cebir, koordinat polinomları, test elemanları, primitif eleman.I, Polynomial algebra, free associatealgebra, coordinate polynomial, testelement, primitive element.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİPOLİNOM CEBİRLERİNİN KOORDİNAT POLİNOMLARI VE TESTELEMANLARIAlev SEVİNDİKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMATEMATİK ANA BİLİM DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Zerrin ESMERLİGİLYıl: 2006, Sayfa:65Jüri: Yrd. Doç. Dr. Zerrin ESMERLİGİLProf.Dr.Naime EKİCİYrd.Doç.Dr.Ersin KIRALPn ve An karakteristiği sıfır olan bir K cismi üzerinde sırasıyla n değişkenlipolinom cebiri ve n üreteçli serbest birleşmeli cebir olsun. Bu tezde P cebirinin2koordinat polinomlarını bulmamızı sağlayan algoritmalar ile A2 cebirinde buprobleme paralel olan ve verilen bir elemanının primitif olup olmadığını belirleyenalgoritmalar incelenmiştir. Ayrıca An cebirinin verilen bir endomorfizmininotomorfizm olması için gerek ve yeter koşullar verilerek An ve Pn cebirlerinin testelemanları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOORDİNATES AND TEST ELEMENTS OF POLYNOMİAL ALGEBRASAlev SEVİNDİKDEPARTMANT OF MATHEMATICSINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist.Prof.Dr. Zerrin ESMERLİGİLYear: 2006, Pages:65Jury: Assist.Prof.Dr. Zerrin ESMERLİGİLProf.Dr.Naime EKİCİAssist.Prof.Dr.Ersin KIRALLet Pn and An be the polynomial and free associative algebra over a field Kfreely genarated by n generators, respectively. In this thesis we have determinedcoordinate polynomials of Pn and we have considered an analogue of this problem inthe algebra A2 . Furthermore we have analyzed algorithms determining whether thegiven an element of An is primitive. Also we have given necessary and sufficientconditions for an endomorphism of An to be an outomorphism. On the other hand wehave constructured test elements for the agebras An and Pn .