Toprak kirlenmesi ve kirlenmiş toprakların ıslahı
Soil pollution and remediation of polluted soils
  1. Tez No: 183667
  2. Yazar: BİLİNÇ TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soil pollution, technologies of remediation.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİTOPRAK KİRLENMESİ VE KİRLENMİŞ TOPRAKLARINISLAHIBilinç TÜRKOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTOPRAK ANABİLİMDALIDanışman : Prof. Dr. Zülküf KAYAYıl : 2006, Sayfa :134Jüri : Prof. Dr. Mustafa GÖKjüri : Doç. Dr. Fuat BUDAKKirleticilerin topraklarda birikmesinin sadece toprak verimliliği veekosistem fonksiyonları üzerinde değil aynı zamanda besin zinciri yoluyla hayvan veinsan sağlığı üzerinde de önemli etkileri vardır. Toprak kirliliği endüstri, madencilikve diğer insan aktivitelerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla küresel bir problemhalini almaktadır. Kirlenmiş toprağın karmaşık fiziksel, kimyasal ve biyolojiközellikleri ile kirleticilerin toprak ortamındaki davranış ve ilişkilerine ait bilgilerinkısıtlı olması gibi faktörler temizleme maliyetlerini yükseltmektedir.Bu çalışmada birçok literatürden elde edilen bilgilerle toprakların nasılkirlendiği ve kirlenmiş toprakların hangi metotlarla ıslah edilebileceği üzerindedurulmuştur. Sonuç olarak kirleticileri tanımak, bunların topraklarda nasıl biretkileşim oluşturduğunu anlamak ve kirleticilerin tipine ve yapısına göre topraklarıda değerlendirerek en uygun ıslah teknolojisinin belirlenmesi açısından önem arzetmektedir.Anahtar kelimeler; Toprak kirliliği, Islah teknolojileri.I
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSOIL POLLUTION AND REMEDIATION OF POLLUTED SOILSBilinç TÜRKOĞLUDEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OFNATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Zülküf KAYAYear : 2006 , Pages : 134Jury : Prof. Dr. Mustafa GÖKJury : Doc. Dr. Fuat BUDAKPollutants accumulation in soils has an important influence not only on thefertility of soils and functions of ecosystem but also on the health of animals andhuman beings via food chains. Soil pollution is increasingly becoming a globalproblem with the industry, mining activity and other human activities. Some factorssuch as complex physical, chemical and biological properties of contaminated soilsand limited information about behavior and relations of pollutants in soil mediaincrease the cost of remediation processes.In this study, informations produced from a lot of literatures insisted on howsoils polluted and can be remediated with which technologies that this polluted soils.Finally, to know contaminants in soils, how contaminants interact with soils and typeand structure of pollutants with soil structure are very important in that determinateof technologies of remediation.