Kıyıya dik profil değişimlerinin deneysel incelenmesi
Laboratory investigation of cross shore profile changes
- Tez No: 183706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ AKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Bölgesi, Kıyıya Dik Sediment Taşınımı, Kıyı Profilleri, Bar Parametreleri, Regresyon AnaliziI, Coastal Region, Cross-Shore Sediment Transport, Beach Profiles, BarParameters, Regression AnalysisII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZDOKTORA TEZİKIYIYA DİK PROFİL DEĞİŞİMLERİNİNDENEYSEL İNCELENMESİMustafa DEMİRCİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜİNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Yrd. Doç Dr. M. Sami AKÖZYıl : 2006, Sayfa: 150Jüri :Yrd. Doç. Dr. M. Sami AKÖZProf. Dr. M. Salih KIRKGÖZProf. Dr. Recep YURTALYrd. Doç. Dr. Fatih ÜNEŞYrd. Doç. Dr. Zeliha SELEKKıyı bölgelerinde kıyıya dik doğrultudaki katı madde hareketi kıyı morfolojisindeönemli değişimlere sebep olmaktadır. Deniz duvarları, mahmuz ve dalgakıranlar gibiyapıların projelendirilmesinde, kıyıda oluşacak dolma ve aşınma ile bunlarınönlenmesinde kıyı-deniz doğrultusundaki katı madde hareketinin doğru şekildetahmin edilmesinin önemi büyüktür. Bu çalışmada, 1/8, 1/10 ve 1/15 başlangıç kıyıeğimine sahip tabanlar üzerinde kıyıya dik doğrultudaki sediment taşınımı ile ilgilideneysel çalışmalar yapılmıştır. Farklı derin-su dalga dikliklerine sahip düzenlidalgalar ile yapılan deneylerde sediment ortalama tane çapları d50=0.25, 0.32, 0.45,0.62 ve 0.8 mm için fırtına koşullarında oluşan kıyı profillerinin geometrik özelliklerive kıyı-deniz doğrultusunda taşınımı etkileyen parametreler incelenmiştir. Ayrıcadeneysel çalışmadan elde edilen bulgulara dayalı olarak yapılan regresyonanalizlerinden bar parametreleri ile ilgili denklemler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D THESISLABORATORY INVESTIGATION OFCROSS-SHORE PROFILE CHANGESMustafa DEMİRCİDEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Dr. M. Sami AKÖZYear : 2006, Pages: 150Jury : Assist. Prof. Dr. M. Sami AKÖZProf. Dr. M. Salih KIRKGÖZProf. Dr. Recep YURTALAssist. Prof. Dr. Fatih ÜNEŞAssist. Prof. Dr. Zeliha SELEKThe cross-shore sediment transport in a coastal region may cause considerablechanges in beach morphological properties. The accurate estimation of the cross-shore sediment transport is important for the designing of the marine structures suchas seawalls, jetties, breakwaters etc, and the preventing coastal erosion and accretiondue to on-off shore sediment transportation. In this study, the experiments on cross-shore sediment transport are carried out in a laboratory wave channel for initial beachslopes of 1/8, 1/10 and 1/15. Using the regular waves with different deep-water wavesteepnesses generated by a pedal-type wave generator, the geometrical characteristicsof beach profiles under storm conditions and the parameters affecting on-off shoresediment transport are investigated for the beach materials with the medium diameterof d50= d50=0.25, 0.32, 0.45, 0.62 and 0.8 mm. In addition, from the regressionanalyses of the experimental data, the expressions for determining the bar parametersare presented.