CMS sensitivity to quark contact interactions with dijets and CMS hadron calorimeter response studies
CMS dijet kuark kontak etkileşmelerine olan hassasiyeti ve CMS hadron kalorimetre yanıt çalışmaları
  1. Tez No: 183710
  2. Yazar: SELDA ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA EŞKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CMS, HKAL, jet, kuark, kompozitlik, CMS, HCAL, jet, quark, compositeness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
üOZ˙DOKTORA TEZI˙ ˙ ˙ş ˙ ˙ ˙CMS'IN DIJET KUARK KONTAK ETKILESMELERINE OLAN HASSASIYETI˙ ˙ ˙VE CMS HADRONIK KALORIMETRE'NIN YANIT CALISMALARIş şSelda ESENü˙ ˙ ˙CUKUROVA UNIVERSITESIşË™Ë™ ˙ ˙üüFEN BILIMLERI ENSTITUSUüüü˙˙FIZIK BOLUMUSupervisor: Prof. Dr. Eda ESKUTşYear: 2006, Pages: 156Jury: Prof. Dr. Eda ESKUTşü üProf. Dr. Gü lsen ONENGUTuüProf. Dr. Ayse POLATOZşProf. Dr. Vebil YILDIRIMAssoc. Prof. Dr. Ali HAVAREBu tez jet tetikleme ve Tevatron analiz metodlarından faydalanarak, CMS'de kuarkkontak etkilesmelerinin bir simü lasyon calısmasını sunmaktadır. Tek jetler icin esik ener-ş u şş ş şü o şüjileri ve on-ü lcumleri (prescale) iceren bir tetikleme tablosu gelisti-ş şrilmistir. Bu tablonun ani luminosite ile deˇ isimi sunularak ve bu tetiklemeden beklenenş gşolay oranları tahmin edilmektedir. Aynı zamanda bu tetikleme ile alınan veriden elde edilenQCD iki-jet kü tle daˇ ılımı tartısılmıstır. Sol elli kompozit kuarklar arasındaki kontaku g ş şetkilesmenin kanonik modeli bü yü k kü tlelerde iki-jetin acısal daˇ ılımını deˇ istirir. Teva-ş uu u ş g gştron'da tanıstırılan ıki jet oran deˇ iskeni acısal daˇ ımı iki jet kü tlesinin bir fonksiyonununş gş ş g ubasit bir olcumü dü r. Fon ile sinyal sistematik belirsizlikler de dahil edilerek χ2 ile tahminü şü u uedilmis ve CMS'in kontak etkilesme derecesi olan Λ'nın bulunması icin kullanılmıstır.ş ş ş şBu tez ayrıca CMS Hadron Kalorimetresi icin yapılan 3 farklı calısmayı sunar. Bir-ş şşincisi fıcı kısmındaki modü ller arasındaki phi bosluklarının bir calısması ikincisi CMS'inş u ş şşüşü u ukapak kısmının elektronlara, muonlara ve pionlara olan yanıtı ve ucuncü sü ise hadronhadron dıs kalorimetrenin aˇ ırlık faktü rü nü n bir calısmasıdır.ş g ou u şş
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. THESISCMS SENSITIVITY TO QUARK CONTACT INTERACTIONS WITH DIJETSAND CMS HADRON CALORIMETER RESPONSE STUDIESSelda ESENDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESCUKUROVA UNIVERSITYşSupervisor: Prof. Dr. Eda ESKUTşYear: 2006, Pages: 156Jury: Prof. Dr. Eda ESKUTşü üProf. Dr. Gü lsen ONENGUTuüProf. Dr. Ayse POLATOZşProf. Dr. Vebil YILDIRIMAssoc. Prof. Dr. Ali HAVAREThis thesis presents a simulation of a search for quark contact interactions at CMS,utilising proven methods of jet triggering and analysis from the Tevatron. A full triggertable for single jets is developed, including thresholds and prescales at L1 and HLT. Theevolution of the table with instantaneous luminosity is presented, and the rates expectedfrom the trigger are estimated. We present an analysis of the QCD dijet mass distributionthat would result from taking data with this trigger. The canonical model of a contactinteraction among left-handed composite quarks changes the dijet angular distribution athigh dijet mass. The dijet ratio variable introduced at the Tevatron is used as a simplemeasure of the angular distribution as a function of dijet mass. The contact interactionsignal and QCD background are estimated for the dijet ratio as a function of dijet mass.The χ2 between the background and the signal is estimated, including systematics, and isused to find CMS sensitivity to the contact interaction scale Λ+ .This thesis also presents 3 studies of the CMS Hadron Calorimeter. First a study ofthe phi gaps between modules in the barrel. Second a study of the response of the endcapto electrons and muons. Third a study of the weight factor for the hadron outer calorimeter.