Elektrik yükü 5/3 olan ağır üst kuark partnerlerinin CMS algıcında araştırılması
A study of heavy top quark partners with electric charge 5/3 at CMS detector
- Tez No: 781259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CMS, standart model ötesi, ağır fermiyonik partnerler, üst kuark fiziği, CMS, beyond standard model, heavy fermionic partners, top physics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Elektrik yükü 5e/3 olan çok ağır fermiyonik üst kuark partneri (X5/3) için 13 TeV kütle merkezi enerjisindeki proton-proton (pp) çarpışmalarına karşılık gelen simülasyonlar ile bir çalışma sunulmuştur. X5/3 parçacığının %100'lük dallanma oranı ile bir üst kuark ile bir W bozonuna bozunduğu varsayılmıştır. X5/3'ün ikili oluşumu ile uyumlu olan olaylar, son durumda X5/3 parçacığı ve üst kuarkın bozunumundan gelen dört W bozonundan birinin leptonik olarak, diğerlerinin ise hadronik olarak bozunduğu durumlar ele alınmıştır. CERN LHC'deki CMS deneyinde 2015 ve 2016 yıllarından toplanan pp çarpışma verilerinin kullanıldığı araştırmalardaki stratejiye benzer bir strateji izlenmiştir. CMS deneyinin 2017 ve 2018 pp çarpışma verileri ile çalışmaları devam eden analize ön hazırlık olarak simülasyon aracılığı ile bu verilerde en iyi hassasiyeti elde edebilmek için farklı kinematik değişken seçimleri, olayların kategorize edilmesi ve ayırt edici değişken incelenmiştir. X5/3 parçacığının tesir kesiti üzerindeki beklenen üst limitler hesaplanarak 2017 ve 2018 verilerinde ulaşılabilecek sinyal kütlesi üzerinde üst limitler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A search is presented for a very heavy fermionic partner of the top quark with charge 5e/3 (X5/3), which is expected to decay into a top quark and a W boson with 100% branching fraction. Events consistent with pair production of X5/3, where one of the four W bosons from the decays of X5/3 and top quarks decays leptonically, and all the other W bosons decay hadronically, are analyzed. We follow similar analysis strategy as in the searches using proton-proton (pp) collision data collected in 2015 and 2016 data-taking of the CMS experiment at the CERN LHC. We perform a preliminary study for the sensitivity to determine the optimum selections on various kinematics, event categorization and discriminating variable for the analysis that will be done using 2017 and 2018 pp collision dataset. We investigate the expected upper limits on the production cross section of X5/3 in 2017 and 2018 simulations and set exclusion limits on the mass of X5/3 particle.