Yarıiletken yüzeylerdeki atomik basamakların kinetiği ve termodinamiği
The kinetics and the thermodynamics of atomic steps on the semiconductor surfaces
- Tez No: 183712
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buruşuk yüzey sıcaklığı, difüzyon denklemi, basamak vebasamak enerjisi, yüzey morfolojisi, sınır değer problemi.I, Surface roughening temperature, diffusion equation, step andstep energy, surface morphology, boundary value problem.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZDOKTORA TEZİYARIİLETKEN YÜZEYLERDEKİ ATOMİK BASAMAKLARINKİNETİĞİ VE TERMODİNAMİĞİAhmet Türker TÜZEMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜFİZİK ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Metin ÖZDEMİRYıl : 2006, Sayfa : 165Jüri : Prof.Dr .Metin ÖZDEMİRProf.Dr. Yüksel UFUKTEPEProf.Dr. Ramazan ESENProf.Dr. Yusuf ÜNLÜYrd.Doç.Dr. Hülya METİNBu çalışmanın amacı, buruşuk yüzey sıcaklığı altında bulunan ve teraslarlabirbirlerinden ayrılmış atom yüksekliğindeki basamaklardan oluşan yarı iletken biryüzeyin verilen şartlara bağlı olmak üzere zaman içerisinde denge haline ulaşmasını,büyütülmesini veya aşınmasını analitik ve sayısal yöntemlerin uygun bir birlikteliğiile sayısal ağırlıklı olarak çözmektir. Problemin çözümünde yüzey enerjisinin etkileriile beraber yüzeye parçacık akışının olup olmadığı durumlar ayrı ayrı göz önünealınmıştır. Tezde konular basitten karmaşığa doğru göz önüne alınıp önce bir boyutluproblemler daha sonra ise iki boyutlu problemler ele alınmıştır. Ele alınan her terasüzerinde difüzyon denklemi çözülmüş, basamaklar için hareket denklemleri yazılıpbunların sayısal çözümünden yüzey morfolojisi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISTHE KINETICS AND THE THERMODYNAMICS OF ATOMIC STEPSON THE SEMICONDUCTOR SURFACESAhmet Türker TÜZEMENDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Metin ÖZDEMİRYear : 2006, Pages: 165Jury : Prof. Dr. Metin ÖZDEMİRProf. Dr.Yüksel UFUKTEPEProf. Dr.Ramazan ESENProf. Dr. Yusuf ÜNLÜAssist. Prof. Dr. Hülya METİNThe aim of this study is to investigate the equilibration, growth or etching ofsemiconducting surfaces under their roughening temperature consisting of atomicheight steps separated by terraces as a function of time using a proper combination ofnumerical and analytical methods, the emphasis being on numerical methods. In thesolution of the problem, surface free energy effects and the cases of the presence andabsence of particle flux to the surface are considered. The subjects of interest areinvestigated from simple to complicated cases and first, problems in one dimensionand later in two dimensions are considered. The diffusion equation is solved on eachterrace, an equation of motion for each step is written down and from the numericalsolution of these equations the morphology of the surface is obtained.