Çukurova sulu koşullarında suni mera tesisinde ak üçgülle (Trifolium repens L.) karışıma girebilecek çok yıllık buğdaygil yembitkilerinin ve bunların en uygun karışım oranlarının saptanması
Research on the determination of proper perennial forage grasses and their mixture rates for the pasture mixtures with white clover (Trifolium repens L.) under irrigated conditions of Çukurova
  1. Tez No: 183713
  2. Yazar: İBRAHİM ATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Suni Mera, Çokyıllık Karışımlar, Verim, Kalite, Pasture, Perennial Forage Mixtures, Yield, Quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZDOKTORA TEZÇUKUROVA SULU KOŞULLARINDA SUN MERA TES S NDE AKÜÇGÜLLE (Trifolium repens L.) KARIŞIMA G REB LECEK ÇOK YILLIKBUĞDAYG L YEMB TK LER N N VE BUNLARIN EN UYGUN KARIŞIMORANLARININ SAPTANMASIbrahim ATIŞÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUYıl: 2006, Sayfa: 166Jüri: Prof. Dr. Tuncay TÜKELProf. Dr. Hasan Rüştü KUTLUProf. Dr. Turan SAĞLAMT MURYrd. Doç.Dr. Nafiz ÇEL KTAŞBu araştırma, Çukurova sulu koşullarında suni mera tesisinde ak üçgüllekarışıma girebilecek çok yıllık buğdaygil yembitkilerinin ve bunların en uygunkarışım oranlarının belirlenmesi amacıyla 2002-2005 yılları arasında yürütülmüştür.Araştırmada ak üçgülle (Trifolium repens L.), çokyıllık çim (Lolium perenne L.),domuz ayrığı (Dactyls glomerata L.) ve kamışsı yumak (Festuca arundinaceaeSchreb.) türlerinin ikili (ak üçgül + bir buğdaygil) ve üçlü karışımları (ak üçgül + ikibuğdaygil) oluşturulmuştur. Oluşturulan karışımlara ak üçgül % 20, % 30 ve % 40oranlarında katılmış, ak üçgülün bu oranına göre buğdaygiller ikili karışımlarda %80, % 70 ve % 60, üçlü karışımlarda ise % 40, % 35 ve % 30 oranlarında yeralmıştır.Araştırma sonuçları, ak üçgülün tesis hızının çok yavaş olduğunu, ancak tesisyılından sonraki yıllarda botanik kompozisyon içindeki oranını önemli derecedearttırdığını, çok yıllık çimin ise ekilen türler içerisinde en hızlı tesis olan türolduğunu, ancak kısa ömürlü bir tür olduğunu göstermiştir. Kullanılan domuz ayrığıçeşidinin (Fleurance) ise bölgenin ekolojik koşullarına adapte olamadığı sonucunavarılmıştır. Kamışsı yumak ak üçgülle en iyi rekabet edebilen ve girdiği karışımlardagenellikle yüksek verimin elde edildiği tür olmuştur. Ham protein oranı ve NDForanları bakımından, çok yıllık çim ve domuz ayrığı ile ak üçgülün yer aldığı ikili veüçlü karışımların daha kaliteli ot ürettiği belirlenmiştir.Karışımların ekiminde kullanılan farklı karışım oranları ise incelenen özelliklerbakımından anlamlı ilişkiler ortaya koymamıştır. Ayrıca, kullanılan türlerin tamamıyaz döneminde dormant hale geçmiş ve tümünün ot üretimi önemli derecedeazalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISRESEARCH ON THE DETERMINATION OF PROPER PERENNIALFORAGE GRASSES AND THEIR MIXTURE RATES FOR THE PASTUREMIXTURES WITH WHITE CLOVER (Trifolium repens L.) UNDERIRRIGATED CONDITIONS OF CUKUROVAbrahim ATIŞDEPERTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Rüştü HAT POĞLUYear: 2006, Pages:166Jury: Prof. Dr. Tuncay TÜKELProf. Dr. Hasan Rüştü KUTLUProf. Dr. Turan SAĞLAMT MURAsist. Prof. Dr. Nafiz ÇEL KTAŞThis research was conducted to determine the proper forage grasses and theirmixture rates for pasture mixtures with white clover under irrigated conditions ofÇukurova during the years of 2002 and 2005. In the research, double component (onegrass + one legume) and thriple component (two grasses + one legume) mixtures ofperennial ryegrass (Lolium perenne), orchardgrass (Dactylis glomerata) , tall fescue(Festuca arundinacea) and white clover (Trifolium repens) were studied. Sowingrates of white clover in the mixtures were 20, 30 and 40 %.The results showed that establishment of white clover was slow but it becamedominant species in the mixtures in the second year. Establishment of perennialryegrass was good in the first year but it?s persistence was short. The cultivar oforchardgrass (Fleurance) was not good adapted to the climatical conditions ofÇukurova. Tall fescue was a good compatible species with white clover andmixtures of tall fescue and white clover gave a high hay yield. Mixtures of perennialryegrass and/or orchardgrass with white clover gave hay yield with higher quality.The mixture rates did not affect the characteristics of mixtures studied. Species inthe mixtures were dormant during summer, and their yield were significantly lowduring that season.