Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki aphidoidea (homoptera) türleri, bunların konukçuları, parazitoit ve predatörlerinin belirlenmesi
The determination of aphidoidea (homoptera) species and their host plants, parasitoids and predators in the Turkish Republic of Northern Cyprus
  1. Tez No: 183720
  2. Yazar: EMİNE KOCADAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: K.K.T.C, Aphidoidea, Parazitoit, PredatörI, TRNC, Aphidoidea, Parasitoids, PredatorsII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKUZEY KIBRIS TÜRK CUMHUR YET 'NDEK APHIDOIDEA(HOMOPTERA) TÜRLER , BUNLARIN KONUKÇULARI, PARAZ TO TVE PREDATÖRLER N N BEL RLENMES .Emine KOCADALÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜB TK KORUMA ANAB L M DALIDanışman: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYYıl: 2006, Sayfa: 82Jüri: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYDoç. Dr. Serdar SATARYard. Doç. Dr. Pınar ÖZALPBu çalışma, K.K.T.C.'nde Aphidoidea türleri, bunların konukçuları, parazitoitve predatörlerini belirlemek amacıyla 2004-2005 yılları arasında yapılmıştır. Çalışmasonucunda Aphidoidea üstfamilyasına bağlı Aphidinae, Chaitophorinae,Pemphiginae, Lachninae, Callaphidinae, Pterocommatinae olmak üzere altıaltfamilyaya bağlı 25 cins ve bu cinslere bağlı 41 yaprakbiti türü tespit edilmiştir.Ancak bir türün teşhisi cins düzeyinde yapılmıştır. Bu yaprakbiti türlerinin 37'si;Acyrthosiphon pisum (Harris), Aphis brotericola (Mier Durante), A. caccivora(Koch), A. fabae (Scopoli), A. fabae subsp. solanella (Theo.), A. illinoisensis(Shimer), A. nerii (Boyer deFons.), A. pomi (de Geer), A. punicae (Passer.), A.sambuci (L.), A. umbrella (Börner), A. urticata (Gmelin), Aulocorthum solani(Kalt.), Brachycaudus helichrysi (Kalt.), B. cardui (L.), Brevicoryne brassicae (L.),Capitophorus elaeagni (del Guercio), Chaetosiphon fragaefolii (Cock.),Chaitophorus populeti (Panzer), Cinara pini (L.), Dysaphis plantaginea (Passer.), D.foeniculus (Theo.), Eriosoma sp., Hyadaphis foeniculi (Passer.), Hyalopterus pruni(Geoffroy), Hyperomyzus lactucae (L.), Macrosiphum euphorbiae (Thomas), M.rosae (L.), Melanaphis donacis (Passer.), Myzocallis coryli (Goe.), Nasonoviaribisnigri (Mosley), Pemphigius immunis (Buck.), Pterochloroides persicae(Cholod.), Pterocomma populeum (Kalt.), Rhopalosiphum maidis (F.), R. padi (L.)ve Uroleucon sonchi (L.) ile ilgili yayınlanmış bir kayıt bulunamadığından K.K.T.C.için ilk kayıt olabileceği düşünülmektedir.Bu çalışmada yaprakbitlerinin avcıları olarak Coccinellidae familyasından 8,Syrphidae, Chrysopidae ve Forficulidae'den 1'er tür belirlenmiştir.Anthocoridae'den ise 1 tür cins düzeyinde teşhis edilmiştir. Bu avcılardan Coccinellaseptempuctata L. ve Scymnus subvillosus G. en önemli türler olarak gözlenmiştir.Parazitoid olarak 10 tür belirlenmiş ve ancak 3 tanesi cins düzeyinde teşhisedilmiştir. En yaygın türler Aphidius matricariae H. ve Binodoxys angelicae H.'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. THESISTHE DETERMINATION OF APHIDOIDEA (HOMOPTERA) SPECIES ANDTHEIR HOST PLANTS, PARASITOIDS AND PREDATORS IN THETURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS.Emine KOCADALDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSTY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYYear: 2006, Page: 82Jury: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOYAssoc. Prof. Serdar SATARAssoc. Prof. Pınar ÖZALPIn TRNC from 2004 to 2005, this study was carried out to determineAphidoidea Species and their host plants, parasitoids and predators. In the end ofstudy, 41 Aphid species were belonged to 25 genus, 6 subfamilies, Aphidinae,Chaitophorinae, Pemphiginae, Lachninae, Callaphidinae and Pterocommatinae weredetermined. In addition, 1 species of them was indentified only as genus. Theliterature about 37 species of Aphids couldn?t be found. Therefore, it was thoughtthat these species were the first record for the TRNC. This species wereAcyrthosiphon pisum (Harris), Aphis brotericola (Mier Dur.), A. caccivora (Koch),A. fabae (Scop.), A. fabae subsp. solanella (Theo.), A. illinoisensis (Shimer), A. nerii(Boyer de Fons.), A. pomi (de Geer), A. punicae (Passer.), A. sambuci (L.), A.umbrella (Börner), A. urticata (Gmelin), Aulocorthum solani (Kalt.), Brachycaudushelichrysi (Kalt.), B. cardui (L.), Brevicoryne brassicae (L.), Capitophorus elaeagni(del Guercio), Chaetosiphon fragaefolii (Cock.), Chaitophorus populeti (Panzer),Cinara pini (L.), Dysaphis plantaginea (Pass.), D. foeniculus (Theo.), Eriosoma sp.,Hyadaphis foeniculi (Passer.), Hyalopterus pruni (Geof.), Hyperomyzus lactucae(L.), Macrosiphum euphorbiae (Thomas), M. rosae (L.), Melanaphis donacis(Passer.), Myzocallis coryli (Goe.), Nasonovia ribisnigri (Mosley), Pemphigiusimmunis (Buck.), Pterochloroides persicae (Cholod.), Pterocomma populeum(Kalt.), Rhopalosiphum maidis (Fitch), R. padi (L.) and Uroleucon sonchi (L.).Furthermore, 8 species of Coccinellidae, 1 species of Syphidae, 1 species ofChrysopidae, 1 species of Forficulidae, 1 genus of Anthocoridae and 1 unidentifiedspecies of Miridae and Cecidomyiidae were found as predators of Aphids. The mostcommon species were Coccinella septempuctata (L.) and Scymnus subvillosus(Goeze). 10 species of parasitoids were found and 3 of them were identified asgenus. The most common parasitoid species were Aphidius matricariae Haliday andBinodoxys angelicae Haliday.