Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurumsal strateji belirleme için karar destek sistemi
A decision support system for small medium sized firms for determining corporate strategy
- Tez No: 183721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YUREGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: SWOT, KOBİ, Strateji, Kantitatif SWOTI, SWOT, SME, Strategy, Quantitative SWOTII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİKÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDE KURUMSAL STRATEJİBELİRLEME İÇİN KARAR DESTEK SİSTEMİŞile CÖMERTPAYÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman: Yrd.Doç.Dr.Oya H.YÜREGİRYıl 2006, 109 SayfaJüri: Yrd.Doç.Dr.Oya H.YÜREGİRDoç.Dr.Rızvan EROLYrd. Doç. Dr. Sami ARICAGünümüzde, birçok kurumda çok sayıda hedeflerin ve aksiyon planlarınınsaptanmasına rağmen Stratejik Planlama, kurumlar içerisinde takibi en zor süreçdurumundadır. Birçok stratejik karar, karar vericiye kendini kolay yoldan göstermemektedir.Tehditler, fırsatlar, problemler ve çözümleri aslında yöneticilerin kafalarının içindedir.Yapılan bu çalışmada, KOBİ (Küçük Ve Orta Boy İşletme)'lerin stratejik planlamaaşamasında ve strateji geliştirme süreçlerinde kullanabilecekleri ve kendi bilgilerini sürekliolarak güncelleyip yeni raporlar alabilecekleri bir karar destek sistemi elde edilmesiamaçlanmıştır.İşletmelerin güçlü-zayıf yanları, işletmeyi etkileyebilecek fırsat ve tehditlerfirmanın amaç ve hedefleri, uzmanların görüşlerinin alındığı anket sonuçları doğrultusundailişkilendirilmiş, kullanıcı seçimleri sonucunda işletmelerin detaylı SWOT Analizi raporunuoluşturan ve her bir fırsat ve güçlü yan için öneriler, tehdit ve zayıf yanlar için önlemlersunan bir yazılım geliştirilmiştir.Bu yazılım SQL8 ve Visual Basic ile geliştirilmiş olup 8 yönetici tarafındangeçerliliği test edilmiş ve oldukça tutarlı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca piyasadaki benzeryazılımlara göre kullanım kolaylığı, amaç ve hedeflerle tutarlılık ve sürekli güncellenebilirlikkonusunda oldukça avantajlı olduğu sonucunda ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMS THESISA DECISION SUPPORT SYSTEM FOR SMALL MEDIUM SIZED FIRMS FORDETERMINING CORPORATE STRATEGYŞile CÖMERTPAYÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGSupervisor: Assist.Prof.Dr Oya H.YÜREGİRYear 2006, Page 109Jury: Assistant Prof.Dr.Oya H.YÜREGİRAssociate Prof.Dr.Rızvan EROLAssociate Prof.Dr. Sami ARICAAltough determination of goals and action plans have been carried out bymany enterprises, strategic planning is still the hardest process to follow up. Manystrategic decisions cannot be pointed out easily by decision-makers. Threaths,opportunities, problems and solutions are exist on the minds of managers.Within this study, a decision support system which can be used not only atthe stage of strategic planning and at the processes of strategic development,appropriate for receiving updated reports and can be updated easily by SMEs hasbeen taken as a goal.The strengths and weakness and the opportunities and threaths that mayeffect the enterprise has been connected with the goals and targets of the enterprisewith the help of the questionnaire results derived by the experts comments, and thena software that advises suggestions for any single opportunities and strengths andprecautions for any single threats and weaknesses has been developed accordingly.This sofware is delevoped using SQL8 and Visiul Basic , its validity is testedby 8 managers and consistent result are seen. And also its user friendly view,easiness of usage, aim and result consistency and also constant update showed thatits very advantageous then other applications can be found in the market.