Farklı besin ortamlarında yetiştirilen Galleria mellonella (Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae) pupalarının, Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)'nın eşey oranı ve ergin evreye ulaşma süresine etkileri
Effect of Galleria mellonella (Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae) rearing on diferrent diets on the sex ratio and mature development time of Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)
  1. Tez No: 183719
  2. Yazar: ÇAĞLA İREM ÖZNERGİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSKENDER EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pimpla turionellae, Galleria mellonella, eşey oranı, Pimpla turionellae, Galleria mellonella, sex ratio
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİFARKLI BESİN ORTAMLARINDA YETİŞTİRİLEN Galleria mellonella(Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae) PUPALARININ, Pimpla turionellae L.(Hymenoptera: Ichneumonidae) `NIN EŞEY ORANI VE ERGİN EVREYEULAŞMA SÜRESİNE ETKİLERİÇağla İrem ÖZNERGİZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. İskender EMREYıl: 2006, Sayfa:28Jüri Prof.Dr. İskender EMREYrd.Doç.Dr. Fatma ÇevikYrd.Doç.Dr. Mehmet SulançSunulan çalışmada, konak besinin soliter bir endoparazitoid olan Pimplaturionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) eşey oranına ve ergin evreye ulaşmasüresine olan etkisi araştırıldı. Konak olarak kullanılan Galleria mellonella(Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae) larvaların beslenmesi kontrol besinindeki petekve balın ikisinden birinin oranlarının %50 arttırılması, azaltılması veya besindentamamen çıkartılması ile elde edilen toplam altı besin kullanıldı. Peteğin besindentamamen çıkartılması deney sonundaki toplam ergin ve dişi birey çıkışını kontrol vedenenen diğer besinlere göre düşürmüştür. Söz konusu besinde dişi çıkış oranı%38.55 dır. Balın kontrol besinindeki miktarının %50 arttırılması durumunda dişiçıkışı %77.72 olarak gerçekleşmiştir. Bu değer deney sonu verileri içinde en yüksekdeğerdir. Balın dişi bireyin ergin evreye ulaşma süresine herhangi bir etkisibulunmazken, besindeki peteğin %50 arttırılması bu süreyi önemli düzeydedüşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFFECT OF Galleria mellonella (Linnaeus) (Lepidoptera: Pyralidae)REARING ON DIFFERENT DIETS ON THE SEX RATIO AND MATUREDEVELOPMENT TIME OF Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae)Çağla İrem ÖZNERGİZDEPARTMENT OF BIOLOGYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. İskender EMREYear: 2006, Pages: 28Jury Prof. Dr. İskender EMREAssist.Prof.Dr. Fatma ÇevikAssist.Prof.Dr. Mehmet SulançIn the study, the effects of host diet on adult development time and sex ratioof Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae), which is a soliterendoparasitoid, is investigated. Totally six diets were used and these diets wereproduced by increasing and decreasing with a ratio of 50%, omitting honey in controldiet. Same processes were done for honeycomb. The diet without honeycombdecreased the total adult and female ratios when compared with control and otherdiets. In this diet female emergence ratio is 38.55%. On the other hand in diet whichincluded 50% more honey than the control group female emergence appears to be77.72%. This is the maximum value throughout the experiment. Honey didn?t have asignificant effect on adult female development time however, increase of honeycombwith a ratio of 50% significantly decreased this time.