HAD (hesaplamalı akışkanlar dinamiği) bilgisayar modellemesi kullanılarak anoksik tank hidroliğinin incelenmesi
Investigation of anoxic tank hydraulics by using CFD(compitaional fluid dynamics) model
  1. Tez No: 183745
  2. Yazar: KEVSER DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HAD, Hidrolik alıkonma süresi ve dağılımı eğrisi, AnoksikTank
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, HAD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği) modelinin atık suarıtma sistemlerinde mevcut ekipmanların tasarımının ve sistem çalışma veriminingeliştirilmesindeki uygulanabilirliğini göstermektedir. Bu çalışmada, daha önce HADkullanılarak modellemesi yapılmış ve hidrolik davranışı incelenmiş olan İsveç'inGöteborg şehrinde yer alan atık su arıtma tesisindeki anoksik tank, HAD modeliyardımı ile geometrisi, mikserleri ve giriş profili geliştirilmesi amaçlanarak tekrar elealınmıştır. Tank 60 m uzunluğunda, 10.85m derinlikte ve 6.1m genişliktedir. Tanküzerinde, hidrolik alıkonma süresi ve dağılımı eğrisi oluşturmak amacıyla yapılantam ölçekli izleyici testlerinden çıkan sonuçlardan elde edilen grafikler kullanılarakmodelleme sonuçları karşılaştırılmıştır. İnceleme sonucunda 3 farklı sonuçdeğerlendirilmiştir. Daha önce kullanılan basit geometriden elde edilen modellemesonucu, geometrisi, giriş profili geliştirilmiş 0,55 m/s ve 1,1 m/s'lik mikser hızlarınınkullanıldığı 2 yeni modelleme sonucu, tam ölçekli izleyici testleri sonuçları ilekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study shows how CFD (Compitaional Fluid Dynamics) can be helpful inorder to improve the design of existing water treatment plants and the processefficiency. 3D Compitaional Fluid Dynamics (CFD) modelling used in previousproject for investigating hydraulic behaviour in denitrifying activated sludge tank atthe Rya Wastewater Treatment Plant (WWTP) was improved in terms of geometry,inlet profile and the mixers. Tank is 60 m × 6.1m and has a depth of 10.85m. Fullscale tracer test was done to create Residence Time Distribution Curve (RTD), andresults from that was compared to CFD results. The results showed different curveswhen compared RTD curves obtained from tracer test to CFD modelling results. Itwas aimed to improve the geometry by using CFD model. At the end of the study, 3different results compared; result from simple geometry used in the previous projectfor CFD, result from improved geometry , channel and mixers (0,55m/s), and resultfrom improved geometry, channel and mixers (1.1m/s)Key Words : CFD, RTD Curve, Anoxic Tank