Bağlum-Kazan (KB Ankara) yöresinin eosen stratigrafisi ve bentik foraminiferleri
Eocene stratigraphy and benthic foraminifera of Bağlum-Kazan (NW Ankara) region
  1. Tez No: 183746
  2. Yazar: ARZU ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bentik foraminifer, biyostratigrafi, biyozon, Kazan-Bağlum, Lütesiyen, Benthic foreminifera, biostratigraphy, biozone, Kazan-Bağlum, Lutetian
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZBAĞLUM-KAZAN (KB ANKARA) YÖRES N N EOSENSTRAT GRAF S ve BENT K FORAM N FERLERArzu ERASLANÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜJEOLOJ MÜHEND SL Ğ ANA B L M DALIDanışman : Prof. Dr. Niyazi AVŞARYıl : 2006, Sayfa: 62Jüri : Prof. Dr. Niyazi AVŞARProf. Dr. Atike NAZ KYrd. Doç. Dr. Güldemin DARBAŞÇalışma alanı Ankara'nın kuzeybatısında Kazan ve Bağlum arasında yeralmaktadır. Bölgedeki stratigrafik istif Mesozoik yaşlı ofiyolitlerle başlayıp dahasonra Senozoyik yaşlı karbonatlı kayaçlarla devam etmektedir. Bu çalışma; kumtaşı,marn, killi kireçtaşı ve kireçtaşı ardalanmasından oluşan Orhaniye formasyonuiçerisinde gerçekleştirilmiştir.Yapılan araştırmada, 3 stratigrafik kesit ölçülerek, bu kesitlere ait fosilli veayrışmış tabakalardan 51 örnek alınmıştır. Bu örneklerden 204 adet ince kesityapılmıştır. Bu ince kesitlerin mikroskopik incelemesi sonucunda sistematikolarak Orta-Geç Lütesiyen'i karakterize eden 8 cins ve 14 tür tayin edilmiştir. Butürlerden; Alveolina elliptica elliptica, A. elliptica nuttalli, A. cf. callosa, A. cf.tenuis, Asterigerina rotula , Orbitolites complanatus, Fabiania cassis,Gyroidinella magna, Sphaerogypsina globula, Assilina exponens, Nummulitesaturicus, N. beaumonti, N. millecaput, N. praeaturicus Orta-Geç Lütesiyen tabakalarıiçerisinde yer almaktadır. Ayrıca tayin edilen bu bentik foraminiferlere dayanılarakOrta Lütesiyen içinde SB-14 (Orta Lütesiyen -1), SB-15 (Orta Lütesiyen -2) ve GeçLütesiyen'de ise SB-16 biyozonu ayırtlanmıştır. nceleme alanındaki bentikforaminifer içerikleri ile litolojik özelliklerin değerlendirilmesi sonucu resifalortamda çökeldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEOCENE STRATIGRAPHY and BENTHIC FORAMINIFERA OFBAĞLUM-KAZAN (NW ANKARA) REGIONArzu ERASLANDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr Niyazi AVŞARYear : 2006, PagesJury : Prof.Dr Niyazi AVŞAR: Prof.Dr. Atike NAZ K: Yrd. Doç. Dr. Güldemin DARBAŞThe study area is situated in the northwestern part of Ankara, between theBağlum and Kazan. The oldest unit of study area and its near vicinity is theMesozoic ophiolites and it is overlaid by Senozoic carbonates. The study has beencarried out in the Orhaniye formation which consists of sandstone, marl, intercalatinglimestone and clayey limestone.During the field work, 3 stratigraphic sections have been mesured where 51fossiliferous and weathered rock samples have also collected. 204 thin sections havebeen prepared. As a result of the examination of thin sections under the microscope,8 genera and 14 species are identified to characterize Middle and Upper Lutetiansystematically. Alveolina elliptica elliptica, A. elliptica nuttalli, A. cf. callosa, A. cf.tenuis, Asterigerina rotula , Orbitolites complanatus, Fabiania cassis,Gyroidinella magna, Sphaerogypsina globula, Assilina exponens, Nummulitesaturicus, N. beaumonti, N. millecaput and N. praeaturicus areplaced within the Middle and Upper Lutetian layers. Based on the identified benthicforaminifera, the biozones, SB 14 and SB 15 of Middle Lutetian and SB 16 of UpperLutetian, are determined. Due to assesment of lithological characteristics andbenthic foraminiferal content, it is concluded that the study area is formed under areefal environment.