Bursa'da gıda sanayi işletmelerinde halkla ilişkiler çalışmalarının değerlendirilmesi
The evaluation of public relation studies in food industry in Bursa
- Tez No: 183814
 - Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN YAVUZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
 - Anahtar Kelimeler: Gıda sanayi, reklam, halkla ilişkiler, marka, pazarlama iletişimi yönetimi, Food industry, advertising, public relations, brand, management of marketing communication
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 243
Özet
İşletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin pazarda satabilmeleri için buürünlerinin rekabet dolu pazarda rakiplerinden sıyrılarak satılabilecek özellikleresahip olmaları gerekmektedir. Yani bu ürünlerin tüketicileri satınalmaeğiliminden satınalma eylemine geçirebilecek bir tercih unsuru sağlamalarıgerekmektedir. Bunun için de mal ve hizmetlerin rakiplere göre ya çok ucuzolması ya çok teknolojik olması ya da marka olması gerekmektedir.Gereksinimler hiyerarşisi piramidinin tabanında yer alan ve insanlarınaçlık ve susuzluk gibi fizyolojik ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olan gıda konususon derece hijyenik ve teknolojik bir üretim yapmayı gerektirmektedir. Buanlamda rakiplere göre çok daha ucuza satılması ya da çok büyük teknolojiküstünlük sağlanması mümkün olmayan tarımsal ürünlerde markalaşmayagidilmesi zorunlu hale gelmektedir.Tüm bu markalaşma çalışmaları sırasında işletmelerin pazarlamabileşenleri dahilinde olan tutundurma faaliyetlerine ihtiyaçları bulunmaktadır. Bututundurma faaliyetleri, her türlü reklam ve halkla ilişkiler ile markalaşmayıbünyesinde toplayan pazarlama iletişim yönetimi çalışmalarının bütünüdür.Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2003 verilerine göre Bursa'da satışcirosu bakımından ilk 250 firma içine giren 34 adet gıda tarım ve hayvancılıkkonusunda faaliyet gösteren firma bulunmaktadır. Bu çalışmada, gıdafirmalarının içinde en üst sırada yer alan Sütaş, Marmarabirlik, Aroma,Penguen, Erbak-Uludağ, Erikli ve Kafkas ele alınarak pazarlama iletişimçalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goods and services of the firms should have the distinctive features tobe sold among their rivals in the market. This means that these products shouldprovide a reason of preference which can convert the consumers from thetendency of buying to the action of buying. Therefore, the goods and servicesshould be cheaper compared to the competitors?, or very technological or has awell known brand.Food production need the most hygienically and technological processes,being at the bottom of the pyramid of needs hierarchy and aiming to satisfy thephysiological needs of human being such as hunger and thirst. In this context,the agricultural products, which are impossible to sell with cheaper pricescompared to the competitors? or have no superior technological advantages,should have a well known brand.During the whole activity of creating a brand, the firms need the activity ofpromotion which is one of the main marketing components. Such promotionactivities are the whole of the studies of the marketing communicationmanagement which covers all kinds of advertising and public relations andbranding.According to 2003 data of Bursa Chamber of Commerce, among the top250 companies according to the turnover, there are 34 firms which are active inthe food sector in Bursa. In this study, Sütaş, Marmarabirlik, Aroma, Penguen,Erbak-Uludağ, Erikli and Kafkas, which are the leading food producers, wereexamined considering their marketing communication studies.