Tarıma dayalı sanayi işletmelerinde TOPSİS yöntemiyle finansal performans analizi
Financial performance analysis of agro-industrial companies with TOPSIS method
  1. Tez No: 364842
  2. Yazar: CENGİZ ÇAĞRI KABAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Agro-Industrial Companies, Financial Performance, TOPSIS Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tarıma dayalı sanayi işletmeleri de diğer işletmeler gibi belirli bir vizyon için performanslarını yükseltmeye çalışan işletmelerdir. Bu nedenle zaman zaman finansal performanslarını değerlendirirler. Bu çalışmada Borsa İstanbul (BİST)'da işlem gören gıda ve içecek sektöründeki 12 şirketin 2009-2013 yılları arasındaki finansal tabloları kullanılarak bu işletmelerin finansal performansları TOPSIS yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmada işletmelerin finansal performansları değerlendirilirken karlılık, likidite, faaliyet ve kaldıraç oranları kullanılmıştır. Bu oranlar yardımıyla şirketlerin finansal performans düzeyleri bulunmuştur. Bu aşamanın devamında hesaplanan finansal performans puanlarıyla şirketler en iyi pozitif değere yakınlık ve negatif değere uzaklık (ideal değerler) bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda değerlendirilen bu puanlarla şirketlerin performans düzeylerinin değişkenliği de incelenmiştir. İşletmelerin performanslarının bilinmesi ve değerlendirilmesi, işletme sahipleri, yöneticileri, hissedarları, vergi kurumları ve denetçiler için ayrıcalıklı ve önemli bir olgudur. Bu düşünce bağlamında, teorik bilgiler yanında finansal performans düzeyiyle ilgili bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. $QDKWDU .HOLPHOHU 7DUÕPD 'D\DOÕ 6DQD\L øúOHWPHOHUi, Finansal Performans, 7236,6
Özet (Çeviri)
Agro-based industrial enterprises, just as any other businesses, attempt to increase their performance to achieve a specific vision. Therefore, from time to time these firms evaluate their financial performance. In this study, the financial statements of 12 companies listed under the food and beverage sector-traded on the Istanbul Stock Exchange (BIST) between the years of 2009-2013 are analyzed by use of the TOPSIS method. While assessing the financial performance of these companies; the profitability, liquidity, activity and leverage ratios were employed and with the help of these ratios, the companies financial performance levels were analyzed. In the continuation of this study, the financial performance scores of the companies were calculated and were evaluated based on their score proximity to the positive value and negative value range (ideal values). The results of the evaluated performance of companies were also examined based on their level variability. Recognizing and evaluating the performance of businesses is an important prospect for business owners, managers, shareholders, tax authorities and auditors. Keeping this in mind, a conclusion about the level of financial performance within companies were attempted to be reached via use of theoretical and analytically knowledge.