Yakıt pilleri ve kullanım alanları
Fuel cells and their applications
- Tez No: 183819
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAMİ HORUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt hücresi, Yakıt Pili, alternatif enerji, bor enerjisi, hidrojenenerjisi, Fuel cell, alternative energy, boron energy, hydrogen energy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
YAKIT PİLLERİ VE KULLANIM ALANLARIAbdullah ÇAVUŞOĞLUÖZETEkolojinin kötü gidişi insanoğlunu değişik enerji kaynaklarını araştırmayayöneltmiştir. Araştırmalar sonucunda çeşitli yakıt hücreleri ortaya çıkmıştır. Gerekverimlilikleri, gerekse çevreye zarar vermemelerinden geleceğin en gözde alternatifenerji kaynağı olmuşlardır. Yakıt hücreleri, yapılarında kullanılan elektrolitlere, çalışmaısıları ve çalışma basınçlarına göre ayrılırlar. Verim bir yakıt hücresi için çokönemlidir.Ancak hücre teknolojisinin şehir yaşamını tehlikesiz bir şekildeadaptasyonunda karşılaşılan en büyük sorun, hidrojenin emniyetli bir şekildedepolanması ve taşınması. Yapılan araştırma sonuçlarında bu ihtiyaca en iyi cevap veren,bor oksit birleşikleridir. Türkiye dünyanın en zengin bor rezervine sahiptir. Bu sebepleyakıt hücresi araştırmalarını bor esaslı yakıt hücrelerine yönlendirmesi en doğrusudur.Bor bileşiklerinden elde edilen enerji diğer klasik bataryalara göre daha yüksek olup,çevresel etkileri de en düşük olduğu görülmektedir. Temiz ve emniyetli bir enerjikaynağı için bor türevli yakıt hücreleri üretimi en makul çözümdür.
Özet (Çeviri)
iYAKIT PİLLERİ ve KULLANIM ALANLARIAbdullah ÇAVUŞOĞLUABSTRACTThe ecology started to become bad, so humanity started to research newenergy source. Results of these research humanity find many kind of fuel cell types.Because of fuel cells productivity and zero enviromental effects make them favouriteenergy source of the will. Fuel cells are classified acording to their working heat andpressure and also the electrolyts used in them. Effeciency is very important for a fuelcells. On the other hand, the biggest problem in the adaptation of fuel cell technology tocity life is transporting and to store hydrogen safely. Results of the research shows thatthe best thing for this necessity are boron oxide compounds. Turkey comprices therichest reserve of boron minerals in the world. Therefore Turkey?s research must becomeintense about boron-based fuel cells. Energy obtained from boron-based batteries ishigher than those from the classical batteries and its negative enviromental effect islower than the others.