Hasat sonrası 1-methylcyclopropene (1-MCP) uygulamasının Granny Smith elma çesidinin muhafaza potansiyeli üzerine etkileri
Effect of postharvest 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment on storage potential of 'Granny Smith' apples
- Tez No: 183818
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Granny Smith, 1-Methylcyclopropene (1-MCP), ModifiyeAtmosfer (MA), Soğukta Muhafaza, çsel Etilen Konsantrasyonu, Yüzeysel Yanıklık, Granny Smith, 1-Methylcyclopropene (1-MCP), Modified Atmosphere (MA), Cold Storage, Internal Ethylene Concentration, Superficial Scald
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETHASAT SONRASI 1-METHYLCYCLOPROPENE (1-MCP) UYGULAMASININGRANNY SMITH ELMA ÇEŞ D N N MUHAFAZA POTANS YEL ÜZER NEETK LEREda SIROptimum olgunlukta hasat edilen elmaların yarısına hava sızdırmaz plastik bidonlarda+3ºC' de 24 saat süreyle 0,625 ppm 1-MCP uygulanmıştır. Uygulananlarla eşit sayıdakikontrol meyveleri de aynı süre ve ortam koşulunda 1-MCP uygulanmaksızın bekletilmiştir. 1-MCP uygulanmış ve uygulanmamış elmaların yarısı da MA oluşturulmak amacıyla 27µkalınlığındaki delikli polietilen örtü materyalleri ile ambalajlanmıştır. Daha sonra her iki grupmeyve NA ve MA ortamında 0±0.5 ºC sıcaklık ve %90-95 nispi nem koşullarında 180 günsüreyle muhafazaya alınmıştır. Muhafazayı takiben de elmalar, 20±2 ºC sıcaklık ve %60±5nispi nemde 7 gün süreyle raf ömrü koşullarında bekletilmiştir.Muhafaza ve raf ömrü periyotlarında alınan örneklerde (0., 90. ve 180. günler ile 90+7ve 180+7. günler) fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır.Çalışma sonucunda; 1-MCP uygulamasının başta içsel etilen konsantrasyonunun baskıaltına alınması ve yüzeysel yanıklık oranlarındaki artışın engellenmesinin yanında, ağırlıkkaybının engellenmesi, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertlik değerlerinin korunması gibiolumlu etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECT OF POSTHARVEST 1-METHYLCYCLOPROPENE (1-MCP)TREATMENT ON STORAGE POTENTIAL OF ?GRANNY SMITH? APPLESEda SIRAppropriate apples are choosed for the cold storage after the harvesting of optimalripening apples according to the storage at NA, then 0,625 ppm 1-MCP treated in plasticcontainers under +3ºC? during 24 hours what these plastic containers don't leak out the air.Equal quantities of tried apples are kept as keeping at same time and environmentalconditions. The half of quantities of both treated and non treated apples are moved into 27µthickness polietilen holed plastic bags. Then both 1-MCP treated and non treated group fruitsare protected NA and MA environments under same conditions as 0±0.5 ºC temperature and%90-95 relative humidity during 180 days. Following storage, apples were kept at 20±2 ºCand 60±5 % RH for 7 days, with the aim of monitoring the development of maturity andphysiological disorders.Physical and chemical analyses were carried out in the samples taken during storageand shelf life periods (on the days 0., 120., 180., 90+7 and 180+7).At the end of the study, 1-MCP treatment was determined to have positive effects suchas the suppression of IEC and the inhibition of the increase in ISS and SSS ratios, as well asthe inhibition of weight loss, the retention of TA and FFF values, and the suppression of theincrease in respiration rate.