Türkiye'de sendromik olmayan işitme kaybının moleküler patolojisi
Molecular pathology of nonsyndromic hearing loss in Turkey
- Tez No: 183847
- Danışmanlar: PROF.DR. REYHAN ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: GJB2 (Cx26), GJB6 (Cx30), sendromik olmayan işitme kaybı, GJB2 (Cx26), GJB6 (Cx30), Nonsyndromic hearing loss
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
TÜRKİYE'DE SENDROMİK OLMAYAN İŞİTME KAYBININMOLEKÜLER PATOLOJİSİMOLECULAR PATHOLOGY OF NONSYNDROMIC HEARING LOSS IN TURKEYTÜZÜN ARIK BIYIKLIHacettepe ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü YönetmeliğininBiyoloji Anabilim Dalı İçin ÖngördüğüDOKTORA TEZİolarak hazırlanmıştır.2006TÜRKİYE'DE SENDROMİK OLMAYAN İŞİTME KAYBININ MOLEKÜLERPATOLOJİSİTüzün Arık BıyıklıÖZSağırlıkta görülen vakaların %60'ı kalıtsaldır ve sağırlığa neden olan genlersendromik ve sendromik olmayan sensorinöral işitme kaybının her iki tipinde degörülür. Aslında sağırlık çok sayıda farklı genin rol oynadığı poligenik birrahatsızlıktır. Farklı toplumlara ait hastalarla yapılan çalışmalar 100'den fazla geninsağırlıkla bağlantısı olduğunu ortaya çıkarmıştır.Bu çalışma kapsamında otozomal resesif, prelingual sendromik olmayan işitmekayıplı, birbirinden bağımsız 173 Türk hasta arasında özellikle connexin26 (GJB2)connexin30 (GJB6) ve 12srRNA genlerindeki yaygın mutasyonlar, PCR-RFLP, SSCPve sekans analiz yöntemleri ile araştırılmıştır. İki farklı mutasyon ve bir polimorfizm,(35delG, IVS1+(1)G>A mutasyonları ve V153I polimorfizmi) şiddetli ve ağır tipteişitme kaybına sahip hastalarda bulundu. 35delG mutasyonu Türk hastalarımızarasında en yaygın patojenik allel olarak tespit edilmiştir ve tüm mutant GJB2allellerin yaklaşık %50'sinde yer almaktadır. Cx26 geninde 35delG ve IVS1+1G>Amutasyonları sırasıyla %16.47 ve %4.33 toplam allel frekansıyla tespit edilmiştir.Hastalarımız arasında V153 polimorfizmi %3.47 allel frekansı ile heterozigot haldebulunmuştur. Diğer taraftan Cx30 genindeki 342kb delesyon ve 12 srRNA genindekimt1555A>G mutasyonları çalışılan hastalar arasında bulunamamıştır. Bu çalışmaTürk populasyonundaki işitme kaybının moleküler patolojisi üzerine yapılacak ileriaraştırmalar için de bir fikir oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
TÜRKİYE?DE SENDROMİK OLMAYAN İŞİTME KAYBININMOLEKÜLER PATOLOJİSİMOLECULAR PATHOLOGY OF NONSYNDROMIC HEARING LOSS IN TURKEYTÜZÜN ARIK BIYIKLIHacettepe ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsü YönetmeliğininBiyoloji Anabilim Dalı İçin ÖngördüğüDOKTORA TEZİolarak hazırlanmıştır.2006MOLECULAR PATHOLOGY OF NONSYNDROMIC HEARING LOSS IN TURKISHPOPULATIONTüzün Arık BıyıklıABSTRACTHearing loss has a genetic origin up to 60% of cases and the genes that causedeafness can be seen both syndromic and nonsyndromic hearing impairment. In fact,deafness is a poligenic disorder that many different genes are associated with it.Investigations among affected individuals from different populations reveal over 100genes linked to deafness.In this study mutations in especially Connexin26 (GJB2), Connexin 30 (GJB6) and12srRNAgenes among 173 unrelated patients with prelingual nonsyndromicautosomal recessive deafness were screened and investigated by using PCR-RFLP,SSCP and sequence analysis methods. Two different mutations and onepolymorphism ( 35delG,IVS1(+1)G>A mutations and V153I polymorphism) werefound in patients with severe to profound hearing loss. 35delG mutation was detectedas the most common pathogenic allel among our Turkish patients and accounted for%50 of all mutant GJB2 allelles. 35delG and IVS1+1G>A mutations in Cx26 genewere detected with a total allele frequencies 16.47% and 4.33% respectively. V153polymorphism was found in heterozygous state at allel frequency of 3.47% in ourpatients. However, 342kbdel in Cx30 gene and mt1555A>G in 12srRNA genemutations could not be detected among studied patients. This study will also providesome insights for the further investigations on the molecular pathology of thenonsyndromic hearing loss in Turkish population.