Topraksız kültürde kullanılabilecek en ucuz ortamlar olan cibre ve cürufun, bitki gelismesi, verim ve ürün kalitesine etkileri yönünden, perlit ve sera toprağı ile karşılaştırılmaları
The comparison of grape marc and coal cinder-the cheapest substrates that can be used in soilless culture-with perlite and greenhouse soil, regarding their influence of growth, yield and crop
- Tez No: 183860
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET VARIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cibre, Cüruf, Domates, Fide Boyu, Fide Ağırlığı, PazarlanabilirBitki Ağırlığı, Pazarlanabilir Meyve Ağırlığı, Perlit, Salata, Topraksız, Torba Kültürü, Torf, Grape Marc, Coal Cinder, Tomatoe, Seedling Height, SeedlingWeight, Marketable Plant Weight, Marketable Fruit Weight, Perlite, Lettuce, Soilless, Bag Culture, Peat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖzetBu çalışma, Trakya Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksek Okulu kampüsünde, ısıtılmayanyüksek tünelde 2000-2002 yılları arasında yapılmıştır. Torba kültüründe kıvırcık baş salata vedomates yetiştiriciliğinde cibre, cüruf ve karışımları; torf, perlit ve sera toprağına alternatifortamlar olarak iki yetiştirme döneminde, fide ve dikim denemeleri kurularakgerçekleştirilmiştir.Kıvırcık baş salata fide denemelerinde, her iki yılda yapılan denemede, kullanılan cürufortamında fide yetişmemiş, cürufun tek başına kullanımının, kıvırcık baş salata fidesiyetiştiriciliği için uygun olmadığı görülmüştür. Cibre ortamında, tohum çimlenmesi sırasında,su tutma kapasitesi düşük olduğu için problem yaşanmış, üzerine 2cm kalınlığında perlittabakası konulup, tohumlar buraya ekildiğinde iyi bir çimlenme ve büyüme gözlenmiştir.Birinci yıl denemesinde en iyi fide ortamı olarak perlit, ikinci yılda ise cibre, perlit, torfve %75cibre+%25perlit ortamı bulunmuştur.Dikim denemesinde, ise en uygun yetiştirme yöntemi; birinci yıl fidelerin perlit veyatorfta üretilip, perlit veya cibre ortamına dikilmesi, ikinci yıl isefidelerin %75cibre+%25perlit karışımında üretilip, sera toprağına dikilmesidir.Torba kültüründe kıvırcık baş salata yetiştiriciliği için, dikim denemesinde de cürufuntek başına kullanımı önerilmemektedir.Domates denemesinde fide dönemi denemesinde, her iki yılda da cüruf ile %50cibre+%50 cüruf ortamlarında, ikinci yılda da %75cüruf+%25perlit ile %50 cüruf +%50perlit ortamlarında sağlıklı fide yetiştirilememiştir. Cibre-cüruf karışımları ile perlit-cürufkarışımları, sulama ile birlikte ortamların homojenliği bozulduğundan, beklenen sonuçlarıvermemiştir.Domates hasat dönemi denemesinde; cüruftan sadece ikinci yıl ürün alınmıştır.En uygun fide ortamı olarak, birinci yıl cibre ve %75 cibre+%25 perlit, ikinci yıl isecibre, %75 cibre+%25 perlit ve %50cibre+%50perlit bulunmuştur. Toplam meyve ağırlığı,tek meyve ağırlığı ve erkencilik yönünden en iyi yetiştirme yöntemi ise, birinci yıl fidelerinperlitte üretilip, perlite dikilmesi, ikinci yıl ise fidelerin cibrede üretilip sera toprağınadikilmesidir.
Özet (Çeviri)
SummaryThis research was made at Trakya University Corlu Meslek Yuksekokulucampus, in an unheated greenhouse between 2000-2002.Grape marc and cinder mixtures were compared as alternative media to peat,perlite and greenhouse border by growing crisphead lettuce and tomatoes duringseedling stage and after planting in a cold high tunnel.During seedling stage in crisphead lettuce experiment, no seedling grew incinder in both years and it was found that cinder was not suitable by itself to growcrisphead seedlings. As water holding capacity was low in grape marc, putting perlite asa 2 cm layer on the top and sowing the seed in this layer was found suitable forgermination and growth.The best propagating media in the first year was perlite and in the second yearwere grape marc, perlite, peat and %75 grape marc+%25perlite media. According to theplanting experiments, the best growing technique in the first year was propagating theseedling in perlite or peat and planting in perlite or grape marc, in the second yearpropagating in %75 grape marc+%25perlite mixture and planting in greenhouseborder.Cinder can not be recomended by itself for planting.In tomato experiment, in seedling stage, cinder and %50grape marc +%50cindermedia in both years and %75 cinder+%25 perlite and %50cinder+%50perlite media inthe second year were found unsuitable for healthy seedling growth. As homogeneity ofthe media spoiled after watering, grape marc-cinder mixtures and perlite-cindermixtures did not give expected results.The yield was obtained from cinder only in the second year of the harvestingexperiment.The best seedling media in the first year were grape marc and %75grapemarc+%25perlite; in the second year were grape marc, %75 grape marc+%25perliteand %50 grape marc+%50perlite. For total fruit yield, per fruit weight and the earliness,the best growing tecnique in the first year was propagating in grape marc and plantingin greenhouse border.